Stavba nových tramvajových tratí i modernizace metra. Jaké výluky MHD Pražany letos čekají?

16. duben 2024 12:56

Dopravní podnik hl. m. Prahy chce jen v letošním roce investovat zhruba jednu a půl miliardy korun do rozvoje hromadné dopravy, především do tramvajových tratí. Mimo jiné má třeba začít stavba kolejí na Václavském náměstí. Na omezení se ale budou muset cestující připravit i jinde.

Čtěte také

Od středy 17. dubna nebudou jezdit tramvaje v úseku Hradčanská a Strossmayerovo náměstí. Dělníci budou opravovat koleje na Letenském náměstí a až do neděle 28. dubna budou v tomto úseku zavedeny náhradní autobusy. Měnit se budou i trasy jednotlivých linek tramvají.

V pondělí 29. dubna pak rovnou naváže oprava čtyřicet let staré trati přímo v centru města, v ulicích Dlážděná a Havlíčkova, která bude trvat dva měsíce. I tam se změní trasy tramvají, náhradní autobusy tam totiž není možné zavádět.

Trať na Václavské náměstí

Stavba trati na Václavském náměstí pak má termín stanovený na sobotu 29. června, s tím je spojená i výluka přímo v centru Prahy.

Čtěte také

Má trvat do konce září a týká se úseku od křižovatky ulic Vodičkova a Palackého po zastávku Jindřišská u budovy hlavní pošty. Ani tam není možné zavést náhradní autobusy.

Do ulice Vodičkova bude zajíždět jen linka číslo 9 od Národní třídy, v červenci se k tomu navíc připojí i práce na velmi nutné opravě trati ve Spálené ulici u budovy soudu. Většina prací je ale naplánovaná na prázdniny, takže by se to nemělo projevit v provozu tak výrazně. Dopravní podnik přesto doporučuje využívat především linku metra B.

Přerušení provozu metra

Výluky metra se budou týkat linek A a C. Na začátku prázdnin nebude jezdit kvůli výměně pražců metro mezi stanicemi Háje a Pražského povstání, cestující tam budou vozit autobusy.

Čtěte také

Na začátku května nebude několik dní jezdit metro na lince A mezi Skalkou a Depem Hostivař a na začátku srpna potom v úseku Náměstí Míru a Muzeum. V říjnu se dělníci vrátí na linku C mezi Kačerov a Muzeum měnit pražce a na listopad jsou naplánované ještě dvě víkendové výluky kvůli výměně stropní desky ve stanici metra Florenc na lince C.

Přehled všech plánovaných dopravních omezení v roce 2024 najdete na stránkách Dopravního podniku hl. m. Prahy.

autor: Adam Bejšovec | zdroj: Dopravní podnik hl. m. Prahy
Spustit audio

Související