Tramvají z Divoké Šárky až na Dědinu. Dopravní podnik zahájil provoz na nové trati

23. říjen 2023 08:55

Dopravní podnik hl. m. Prahy otevřel novou tramvajovou trať z Divoké Šárky na sídliště Na Dědině v Praze 6. Lidé na ni čekali 40 let. Má téměř dva a půl kilometru a pět zastávek. Tramvaje po ní v pravidelných intervalech jezdí od dnešního rána, včera ji otestovaly historické vozy.

„Nová tramvajová trať má hlavní zajímavost v tom, že ve větší části Vlastiny ulice vede každá kolej v jiné výšce a jsou rozděleny stromořadím, něco takového máme v úseku mezi Pražským hradem a Královským letohrádkem,“ popisuje technický ředitel Dopravního podniku hl. m. Prahy Jan Šurovský.

Ode dneška jsou na novou trať prodlouženy linky 20 a 26. „Pro nás je to skvělé, protože doprava na Evropské je silná, takže se můžeme k metru přiblížit tramvají, to je perfektní,“ chválí si jedna z místních obyvatelek.

„Je to rozšíření do nové lokality a nabídne to nejen tomu sídlišti Na Dědině, kde bydlí spoustu lidí, mnoho nových dopravních spojení. Třeba do centra Prahy, kam doteď museli přestupovat,“ myslí si Tomáš Novotný, průvodčí v dobové uniformě, který se účastní prvních jízd.

Nová tramvajová trať je také zelená, v rámci sadových úprav bude vysázeno celkem 176 stromů, 8 452 keřů a 1 461 metrů čtverečních travního koberce.

Poslechněte si celou reportáž ze slavnostního zahájení provozu na nové trati.

Nové tramvajové zastávky:

Divoká Šárka – na Evropské ulici mezi křižovatkami s Libockou a Vlastinou ulicí
Vlastina – před křižovatkou ulic Vlastina a U Silnice
Sídliště na Dědině – u budovy nákupního centra a České pošty
Ciolkovského – před křižovatkou se stejnojmennou ulicí 
Dědina – konečná na stejnojmenném obratišti

autoři: Věra Hájková ,
Spustit audio

Související