Studie pražského magistrátu se zaměřila na billboardy. Většina z nich porušuje dané předpisy

14. únor 2023 10:06

Přes osmdesát procent billboardů v Praze porušuje předpisy. Většina z nich nemá platné stavební povolení, některé stojí v památkové zóně nebo v parcích. Uvádí to studie pražského magistrátu. S jejími závěry ale nesouhlasí Asociace provozovatelů venkovní reklamy.

Při jízdě po magistrále od nájezdu ze Spořilova až na Těšnov napočítal reportér Tomáš Maleček 53 billboardů.

Spoluautorkou studie pražského magistrátu je zastupitelka Kristýna Drápalová z uskupení Praha Sobě. V parku vedle magistrály komentuje jeden z problematických billboardů. Co nesplňuje? „Především to, že billboardy nemají stát v parku. A zároveň stojí v památkové zóně,“ říká Drápalová.

Čtěte také

Podle studie porušuje 1270 z více než 1500 poutačů u silnic první třídy v hlavním městě pražské stavební předpisy.

„Taková věc, kterou porušují úplně nejčastěji – že vzájemný rozestup mezi nimi musí být alespoň 100 metrů – což když jedete po nějaké výpadovce z Prahy, tak vidíte, že to tak dodržováno úplně není,“ dodává.

Připomínky ke studii

Drtivá většina billboardů nemá podle ní také platné stavební povolení a majitelé je nechávají stát, dokud nezasáhne stavební úřad městské části. Ty ale poutače kontrolují jen na základě podnětů od lidí.

„Stavební úřad Prahy 8 se staví k nelegálním billboardům stejně jako k jiným nepovoleným stavbám, to znamená v rámci svých kapacit a platné legislativy koná potřebné správní úkony,“ vysvětluje mluvčí Prahy 8 Martin Šalek.

Čtěte také

Svaz provozovatelů venkovních reklam se závěry studie nesouhlasí. Jeho předseda Marek Pavlas v písemné odpovědi Českému rozhlasu billboardy brání: „Analýza je postavená na zcela chybných datech a závěry z ní dělané jsou irelevantní ke skutečnému stavu. Obsahuje namátkou stovky chyb.“

Autorům studie svaz poslal podrobné připomínky a chce s nimi dál jednat. Jak se k billboardům postaví nové vedení města, zatím není jasné. Dokument radním a primátorovi jeho autoři předají.

autoři: Tomáš Maleček ,
Spustit audio