Svítí červená, vysíláme. Poznejte zblízka práci moderátora i studio Rádia Praha

16. květen 2023 10:51

Srdcem Rádia Praha je vysílací studio, které na začátku roku 2022 prošlo rozsáhlou rekonstrukcí. Kromě nového designu se tu řešilo také dispoziční uspořádání a hlavně nový technologický nábytek a vylepšení akustiky. V rámci Dne otevřených dveří v karlínské budově sem můžete nahlédnout i vy.

„Ovládám mixážní pult a dva počítače. Na jednom je redakční systém Open Media a na druhém je vysílací systém Dalet, ze kterého pouštíme muziku, jingly a reportáže. Když jsem se to učila, tak je z toho člověk samozřejmě vyjukaný, ale postupem času si zvykneš a je to automatika,“ popisuje Lenka Vahalová práci moderátora.

Moderní technologický stůl je zvýšený, což znamená, že moderátoři můžou odbavovat vysílání i ve stoje. Během všedního dne se jich tu vystřídá několik. Moderátorský tým Rádia Praha tvoří ještě Honza Chlaň, Olda Burda, Petr Zajíček a Vláďa Malošík.

„Muzika je předem připravená a dobře zmixovaná od hudebního dramaturga Petra Jungmanna. Takže my tam děláme takovou kosmetickou úpravu, trochu mixovat to musíme, aby tam zkrátka nebylo ticho,“ vysvětluje práci s playlistem Lenka.

Ticho je totiž nejhorší věc, která se v rádiu může stát. Co to pro moderátora znamená a jak musí reagovat? Poslechněte si celý rozhovor s Lenkou Vahalovou.

Vysílací studio Rádia Praha po rekonstrukci

Chcete se do našeho vysílacího studia podívat? Den otevřených dveří se koná v sobotu 20. května a neděli 21. května. Nahlédnete také do legendárního hudebního Studia A nebo činoherního Studia B, přijďte nás navštívit!

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.