Tátu jsem skutečně poznala až z pozůstalosti a bylo to hodně bolavé, přiznává herečka Kateřina Macháčková

5. únor 2023

Dcera herce a režiséra Miroslava Macháčka a operní pěvkyně Věry Štiborové žije odmala obklopena kumštem. I když ji prý bavila matematika a fyzika, divadelním prknům neunikla. Herečka, kterou proslavil televizní seriál Život na zámku, dodnes hraje v divadle, učí na pražské konzervatoři a také píše knihy o svém otci. Nejen o tom mluvila v pořadu Až na dřeň Kateřina Macháčková.

Nejvíc Kateřinu Macháčkovou těší chvíle strávené s rodinou a vnoučaty. Naopak nejvíc ji celý život trápí, že neumí říkat ne. „Nedaří se mi třeba odmítat představení. Pak jsem vyčerpaná a spousta věcí se mi neguje. Stále mám problém najít si v životě prostor jen pro sebe.“

Odjakživa se také potýká s trémou. „Někdy bývám opravdu sklíčená. Teď hraji v několika monodramatech a i během hraní se negativně hodnotím,“ připouští.

Rozhodně nejsem suverén. A nemám sebelásku, což není dobře.

„Ale na druhou stranu třeba můj tatínek říkával, že herec by neměl usínat na vavřínech. Herec se podle něj může radovat jen ten večer, ale ráno musí začít zase nanovo.“

Dětství mezi kulisami

Poprvé se Kateřina Macháčková objevila na divadelních prknech ve svých pěti letech. V Prodané nevěstě, kterou režírovat její otčím a maminka v ní zpívala Mařenku, odnášela principálovi činku a sklidila za to svůj první aplaus.

Na dětství mezi kulisami vzpomíná s láskou. „Byli jsme ale exoti, tehdy herci nebyli slavní. Bylo to dobrodružné a pestré. Hodně jsme třeba cestovali.“

Táta žil svými rolemi

Se svým tatínkem – známým režisérem a hercem Miroslavem Macháčkem – ale nežila. Velkého umělce proslulého nejen brilantním umem, ale také výbušnou povahou, potkávala sporadicky.

Čtěte také

„Já byla do svým osmnácti let dost nesnesitelná a tatínek přede mnou při našich setkáních utíkal. Paradoxně ale vlastně utíkal před vlastnostmi, které mám po něm,“ vzpomíná.

Skutečně ho pochopila až při psaní jeho životopisu. „Tátu jsem poznala až z pozůstalosti a bylo to hodně bolavé. On byl jako golem, kterému dali šém do čela a naprogramovali ho. Žil jen svými rolemi a prací. Já jsem si uvědomila, že jsem úplně stejná.“

Jak herečku ovlivnila maminka – talentovaná, ale nešťastná umělkyně? Proč nikdy neuměla hrát podle nápovědy? A proč nenávidí Vánoce? Poslechněte si celý rozhovor.

Související