Turistické informační centrum na Pražském hradě chybělo. Vzniklo rekonstrukcí bývalé směnárny

26. září 2023 09:52

Praha otevřela nové turistické informační centrum na třetím nádvoří Pražského hradu, vzniklo přeměnou směnárny. Je to první centrum v areálu Hradu, které má na starosti přímo městská společnost Prague City Tourism. Ta se stará o turistický ruch a dlouho jí zázemí na jednom z nejnavštěvovanějších míst v hlavním městě chybělo.

„Ten prostor je absolutně nevhodný pro jakékoliv významnější úpravy. Je to památkově chráněné a strašně složité,“ říká u vstupu do informačního centra František Cipro, který vede společnost Prague City Tourism.

Rekonstrukce byla proto podle něj náročná. „Hlavně po té administrativní stránce, ten proces trval skoro rok a půl,“ dodává.

Informační centrum se nachází hned vedle pobočky pošty, dříve zde bývala směnárna, která přestala fungovat na konci roku 2021.

Informace i vkusné suvenýry

„Směnárna do toho absolutně neinvestovala, takže je to každý detail, který tady řešíte. Nesměli jsme do toho zvenčí zasáhnout, absolutně se nesmělo jít do stěn a omítek, protože tady ještě nebyl žádný restaurátorský průzkum. Třeba na kotvení lustru jsme použili ty stávající kotvy, které tam byly, jen se musely udělat tak, aby bezpečnostně vydržely,“ popisuje architekt Michal Froněk.

Čtěte také

Turisté můžou v novém centru koupit třeba kartu Prague Visitor Pass, která slouží jako vstupenka do historických památek, muzeí nebo galerií. Nové centrum také nabízí originální české suvenýry od lokálních tvůrců.

„Pro nás je to sice dílčí krok, ale mimořádně důležitý. Chceme kultivovat cestovní ruch v Praze a k tomu patří i informační centra, která město Praha provozuje, a kde poskytuje informace o kulturních a jiných pamětihodnostech. A také zde nabízíme vkusné dárky,“ uvádí náměstek primátora Jiří Pospíšil z TOP 09.

Další podobné informační centrum by chtělo hlavní město otevřít ideálně v příštím roce.

autoři: Tereza Cedidlová ,
Spustit audio

Související