U popelnic se začínají objevovat vánoční stromky. Pražské služby je budou odvážet minimálně do konce ledna

5. leden 2022

Do ulic Prahy vyrazil speciální popelářský vůz, který sváží vyhozené vánoční stromky. A to i přesto, že odstrojování je tradičně spojené se svátkem Tří králů, který připadá až na zítřek. Pracovníci Pražských služeb budou stromky odvážet minimálně do konce ledna. Do terénu s nimi dnes ráno vyjela i naše redaktorka Karolína Burdová.

Čtěte také

Pro vyhozené vánoční stromky v Praze 5 vyjíždí denně v 5:30 ráno speciální vůz s lisem, kterému popeláři přezdívají „kukačka“. Pokaždé ale jezdí na jiné trase. Po sídlišti na Zličíně se pohybuje necelou hodinu a Ivan Rosecký odhaduje, že už mají celkově přes sto stromků.

Během včerejšího dne, kdy vůz vyrazil vůbec poprvé, sesbíral se svým kolegou na tři tuny stromků, což je asi 600 kusů. „A to teprve teď začíná, za takových 14 dní toho bude třikrát víc. Z té kukačky jedou stromky rovnou do kompostárny."

Kam s odstrojeným stromkem?

Aby mohly stromky zamířit do kompostárny, je nutné je důkladně odstrojit, jak zdůrazňuje mluvčí Pražských služeb Radim Mana: „Čím lépe bude ten vánoční stromek odstrojený, tím je větší šance, že skončí v té kompostárně. Ono se totiž stává, že třeba někdo ten vánoční stromek zabalí do igelitové fólie úplně kompletně. A samozřejmě v takovém případě není vhodný pro proces kompostování.“

Stromky by měli lidé odkládat podle toho, kde mají umístěnou popelnici na směsný odpad. Jednou možností je odložení u veřejně přístupných černých popelnic, třeba na sídlištích. „Pokud je popelnice neveřejná, například zamknutá v kleci nebo ve vnitrobloku, ale i za plotem rodinného plotu, v takovém případě prosíme občany, aby zanesli vánoční stromky na stanoviště separovaného odpadu.“ Vůz bude ulicemi Prahy jezdit nejméně do konce ledna. Například v loňském roce stromky vyvážel až do konce února.

autoři: Karolína Burdová ,
Spustit audio