V Praze chybí kontaktní centra pro drogově závislé. Sananim na Smíchově řeší nárůst klientů a přetíženost

16. březen 2023 10:00

V Praze žije nejvíce uživatelů drog z celé republiky. Odborníci odhadují, že těch takzvaně problémových může být přes 12 tisíc. Někteří z nich navštěvují kontaktní centra, kde si můžou například vyměnit stříkačky nebo se umýt. Od začátku roku je ale v Praze o jedno z center méně. Smíchovský Sananim je proto přetížený.

Petra Hiršlová je v Kontaktním centru Sananim prvním člověkem, se kterým drogově závislí mluví.

„Nejdřív si zapíšu jeho kód, kolik mění stříkaček, jestli chce nějaký další materiál, popřípadě jakou službu u nás bude využívat. Jestli jde do kontaktky, jestli se bude sprchovat, jestli chce jít na ošetření,“ vyjmenovává.

Čtěte také

Zařízení měsíčně navštíví až tři tisíce klientů. Od začátku roku jich výrazně přibylo, a to až o 25 procent, což potvrzuje i vedoucí centra David Pešek.

Místa, kde se narkomani pohybují, například u metra Anděl, policie od začátku roku více kontroluje. Podle místostarostky Prahy 5 Moniky Shaw Salajové z hnutí SEN 21 to ale stačit nebude:

„Tady je potřeba mít opravdu těch devět center po celé Praze, aby se všichni, kteří potřebují pomoc, nesjížděli jen na Prahu 5.“

Koncepci protidrogové politiky magistrát má. Podle ní nové kontaktní centrum hlavní město potřebuje. Zásadní teď bude další vyjednávání se všemi městskými částmi.

Poslechněte si celou reportáž ze smíchovského Sananimu.

Spustit audio

Související