V radotínské kavárně ožívá slavný film Pelíšky. Nechybí originální rekvizity, původní scénář i marcipánové lžičky od soudruhů z NDR

11. duben 2023 09:22

Jen kousek od břehu Berounky stojí v Radotíně kavárna připomínající nejen svým jménem jednu kultovní českou komedii. Pelíšek navštěvují běžci, cyklisté i místní obyvatelé už deset let.

„Přemýšleli jsme, jakou kavárnu udělat, a samozřejmě nejblíž máme k filmu Pelíšky. Jak píšeme v nápojovém lístku, ten první z nás je střihačem filmu a ta druhá je miliontou divačkou. Což je obrovská náhoda, ale skutečně je to tak, jsem miliontá divačka Pelíšků,“ směje se Eva Baráková, spolumajitelka kavárny Pelíšek.

Eva Baráková před kavárnou Pelíšek

Před deseti lety ji otevřela se svým mužem, filmovým střihačem Vladimírem Barákem. Interiér kavárny připomíná slavnou komedii předměty z domácností 60. let i rekvizitami neodmyslitelně spjatými s filmem.

„Je tady stejná květinová stěna, je tady Vyděržaj pioněr, vodka Pelíškovka. V Táboře v cukrářství nám dělají marcipánové lžičky od soudruhů z NDR a místo lineckých koláčků linecké lžičky,“ dodává Eva Baráková.

V kavárně je také k vidění originální scénář Petra Jarchovského se všemi nezapomenutelnými replikami a režijními a střihačskými poznámkami.

Poslechněte si celou reportáž z radotínské kavárny.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související