Václavské náměstí už potřetí zdobí sochy od mladých umělců

VáclavART je umělecký projekt, jehož cílem je uvést zajímavé umění mladých tvůrců do veřejného prostoru, oživit ho tím, provokovat a přinést nové impulsy do diskuse o budoucí podobě Václavského náměstí.

Třetí ročník výstavy představuje 26 sochařských děl od 12 mladých umělců, studentů či absolventů zejména z ateliéru sochařství Lukáše Rittsteina pražské Akademie výtvarných umění. Hlavní část výstavy zabírá středový pruh v horní polovině náměstí, některé sochy jsou instalované v pasáži U Stýblů, v módním domě VAN GRAAF, v Hotelu Jalta či v paláci The Forum.

„Je to skvělá příležitost konfrontovat svoje sochy s mnohem větším počtem diváků než na jakékoliv jiné výstavě. Občas naše díla vyvolávají rozporuplné reakce, ale je zajímavé to pozorovat,“ říká sochařka Nikola Emma Ryšavá, která letos vystavuje tři sochy. Jedna z nich je jezdecká a má název Vlčí žena.

Výstavu pořádá Sdružení Nového Města pražského a vznikla za podpory Městské části Praha 1. Spolek se snaží touto i dalšími akcemi vzbudit zájem široké veřejnosti o dění a osud Václavského náměstí. Výstava potrvá do 7. října.

Spustit audio