Villu Pellé zaplnila díla předních street art a graffiti umělců. Výstava Wall Street nabídne malbu i objekty

6. červen 2022

Tron, Point, Masker, Epos 257 a další. To nejlepší ze současné domácí street art a graffiti scény můžete vidět pod jednou střechou. Galerie Villa Pellé otevřela výstavu Wall Street.

Jde o součást stejnojmenného výtvarného festivalu, který mapuje v širokém uměleckém, sociálním i historickém kontextu grafitti a street art scénu u nás i v zahraničí. Připomíná tak desáté výročí rozsáhlé mezinárodně obsazené výstavy Městem posedlí v prostorách Městské knihovny GHMP.

„Zásadní postavou je a byl Radek Wohlmuth, kurátor výstavy tenkrát i nyní. Už tehdy představil kolekci toho nejlepšího ze street artu a graffiti, což před deseti lety bylo naprosto objevné a fascinující. Nyní už si street art vydobyl svoje místo na české výtvarné scéně a výběr autorů je daleko širší než byl,“ vysvětluje ředitelka galerie Villa Pellé Vladana Rýdlová.

Na výstavě s lehce ironickým a dvojsmyslným názvem Wall Street se sešli umělci výrazných jmen v čele s Janem Kalábem (Point), Jakubem Matuškou (Masker) nebo Michalem Škapou (Tron).

Dílo Michala Škapy ve Ville Pellé

„Často se mě lidé ptají, jestli mi nechybí nějaký adrenalin a jestli nemám ještě chuť lítat po nocích a malovat na vlaky. Člověk má nějakou osobní cestu, tohle byla jedna éra, ale teď zažívám podobné dobrodružství při experimentování zase s jiným výtvarným jazykem v malbě a tvoření objektů,“ přiznává Michal Škapa.

Svými díly přispějí také Epos 257, Petr Königsmark (Zeb One), Václav Matoušek (Bill the Hobo), Matěj Olmer (Bior), Jakub Uksa (Obic) nebo Ondřej Vyhnánek (X-Dog).

Poslechněte si celý rozhovor o výstavě Wall Street, která bude ve Ville Pellé přístupná až do 7. srpna.

Na výstavě Wall Street se představí 9 předních zástupců domácí street art a graffiti komunity
autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související