Virtuálně do jednoho z nejstřeženějších míst v republice. Nasaďte si brýle a poznejte elektrárnu Dukovany díky ReakTour

16. únor 2023 11:09

Projít se po elektrárně Dukovany bylo ještě nedávno nemožné. Její prostory jsou velmi přísně střežené. K prohlídce ale můžete využít virtuální realitu a podívat se třeba přímo do reaktoru, stačí si nasadit speciální brýle.

Virtuální ReakTour vás zavede do části elektrárny, kde se nachází reaktorový sál. Nahlédnete tedy do reaktoru, skladu čerstvého paliva nebo do strojovny.

„Největším tahákem prohlídky je návštěva chladící věže, určitě stojí za zmínku bloková dozorna, což je místnost, odkud se elektrárna řídí. Tady se návštěvník setká s našimi reálnými operátory,“ přibližuje vedoucí infocenter Skupiny ČEZ Kateřina Bartůšková.

Přímo v elektrárně Dukovany je k dispozici 50 souprav speciálních brýlí, které vás přenesou do jejího kontrolovaného pásma.

„Ta místa jsou skutečně jedna z nejstřeženějších v republice a nepodívá se tam ani většina zaměstnanců. Jen malá hrstka má oprávnění ke vstupu, má splněné všechny bezpečnostní prověrky i psychologické testy. Takže vlastně touto prohlídkou umožňujeme se na ta místa podívat i zaměstnancům, kteří třeba v elektrárně celý život pracují, ale nemohou tam.“

Virtuální prohlídka ReakTour v Dukovanech

Po nasazení brýlí s vámi průvodkyně Vanda projde celou trasu a doplňuje ji výkladem. Zážitek můžete také sami ovládat. „V některých částech prohlídky si můžou diváci vybrat, kterou cestou se vydají nebo které téma je zajímá,“ doplňuje Robin Pultera, zakladatel studia Brainz Studios. To celou virtuální prohlídku připravovalo.

Stejným způsobem můžete navštívit i elektrárnu Temelín, do té se za minulý rok virtuálně podívalo přes 30 tisíc lidí.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související