Vyměnit po šestnácti letech zpěvačku není legrace. Skupině Verona se to s úspěchem podařilo

15. leden 2022

Zpěvačka Veronika Stýblová a muzikant a hudební producent Peter Fider tvoří dohromady skupinu Verona. Lenka Vahalová se jich ptala třeba na to, jak vznikl jejich neúspěšnější singl Ztracená bloudím, co říkali fanoušci výměně zpěvačky nebo na plány do budoucna.

Skupina Verona vznikla v roce 2002, tenkrát ji Peter Fider založil spolu se zpěvačkou Markétou Plecháčovou (dříve Jakšlovou). V tomto složení zůstali dlouhých 16 let, když se ale jeho kolegyně rozhodla naplno věnovat rodině, stál Peter před rozhodnutím, jestli má pokračovat dál. „Já jsem tu kapelu založil, vymyslel a nebyl jsem v pozici, že by mě to nebavilo, naopak. Rozhodl jsem se, že budu pokračovat, ale potřeboval jsem někoho, kdo umí zpívat, protože já opravdu nejsem dobrý zpěvák,“ směje se.

Veroniku Stýblovou objevil díky profesorce konzervatoře Janě Balašové, její pěvecký projev ho zaujal a brzy zjistil, že to bude fungovat i po lidské stránce. „Po šestnácti letech vyměnit frontmana fakt není legrace. Myslím, že se to podařilo velmi dobře, i když ten začátek nebyl úplně příjemný.“ A to hlavně pro novou zpěvačku, někteří fanoušci totiž nechtěli změnu akceptovat.

„Občas chodily strašně zlé komentáře, až nenávistné. Mě to bylo hrozně líto, protože jsem byla postavena do nějaké pozice, kterou jsem nedokázala ovlivnit. Když pak přišlo video od Petera, kde nabádal fanoušky, aby si uvědomili, že za nic nemůžu, tak se to zlomilo. Dodneška jsou tací, kteří lpí na Markétce, ale myslím, že ta kapela získala nový nádech a je to moc fajn,“ vypráví Veronika.

Nejúspěšnější singl Verony se jmenuje Ztracená bloudím. „Je můj velmi osobní, psal jsem ho v rozpoložení, kterému se říká depka. Šlo to samo, ten text jsem napsal za jednu noc, potřeboval jsem se z toho vypsat. Je to silná věc,“ přibližuje Peter song, který má na YouTube přes 18 milionů zhlédnutí. Po letech také předělali hit Náhodou, oslovili Michala Davida a rozhodli se pomáhat, píseň věnovali Nadačnímu fondu Kapka naděje. „Teprve teď získal ten song jakousi emoci, kterou jsem v té taneční verzi postrádal.“

Na čem teď pracují a jaké jsou jejich plány na rok 2022? Proč své videoklipy často natáčeli v zahraničí? Za jak dlouho si fanoušci zvykli na Veroniku jako novou zpěvačku? A kdo jim píše texty? Poslechněte si celý rozhovor se skupinou Verona.

autoři: Lenka Vahalová ,