Vystudovala zemědělku a učila se řídit traktor, dnes je vyhledávanou stylistkou a kostýmní výtvarnicí pracující s hollywoodskými herci

26. září 2021

Už jako malá holka ráda tvořila a šila. Její cesta k vysněné práci ale přitom byla klikatá. Kostýmní výtvarnice a stylistka Stáňa Šlosserová se v pořadu Až na dřeň rozpovídala o svých profesních začátcích i hollywoodských hvězdách.

Stáňa Šlosserová vyrůstala se starší sestrou, maminkou a babičkou. Své první modely tvořila jako dítě z ubrusů a knoflíků. „Tehdy to pro mě byl únik a cítila jsem se při té činnosti dobře. V první třídě jsem neměla štěstí na dobrou učitelku. Přeučovala mě z leváka na praváka tak, že mě tloukla pravítkem. Mamince jsem nechtěla přidělávat starosti a s trápením jsem se vyrovnávala právě při vyrábění a šití,“ vzpomíná na své dětství.

K práci kostýmní výtvarnice se dostala trochu komplikovaně. Minulý režim jí totiž neodpustil údajný buržoazní původ její rakouské babičky a Stáňa kvůli tomu měla omezený výběr, kam by mohla jít studovat – zvolila nakonec zemědělskou školu. „Na druhou stranu je super, že umím řídit traktor,“ dodává s úsměvem.

Spolupráce s hollywoodskými hvězdami

Její profesní život je spojen i s hollywoodskými hvězdami, se kterými navázala spolupráci. „Většinou ti, co jsou nejznámější, jsou velmi skromní,“ prozrazuje Stáňa Šlosserová v pořadu Až na dřeň. „Ať už Johnny Depp, Russell Crowe nebo Angelina Jolie mají takové svoje fluidum. Když s nimi pracujete, tak vás to inspiruje a posouvá dál.“ 

V Hollywoodu jako takovém jí prý ale schází autentičnost. „Pro mě je ten svět moc umělý. Všechno je tam hrané.“ Na place je však podle Stáni Šlosserové všechno jinak. Velké filmové projekty vznikají v úplně jiných místech s lidmi z celého světa. Filmaře totiž podle ní nezajímá původ člověka, ale to, co umí. 

„Myslím si, že film mě prostě měl potkat. Když máte během práce pocit, že jste na prázdninách, že i když pracujete dvacet hodin denně, nejste unavení a naplňuje vás to, tak děláte to, co máte. A přesně to se mi stalo u filmu,“ dodává.

Jak moc si nechává mluvit do své práce od herců a co to je kapsulový šatník? Poslechněte si celý rozhovor – i o tom byla v pořadu Až na dřeň řeč.