Z černošského ghetta v Chicagu až k Backstreet Boys. Zpěvák a producent Tomi Popovič o kariéře v Americe i návratu zpět

5. listopad 2022

„Když mě někdo podceňuje, tak mě to inspiruje k ještě lepším výkonům. Miluji negativitu, ta mě totálně nakopne,“ říká o sobě trochu s nadsázkou zpěvák, skladatel a producent Tomi Popovič.  

Svůj hudební sen si odešel v osmnácti letech plnit do Ameriky a začínal od nuly, v Chicagu pracoval jako taxikář nebo domovník. Postupně se dostával i k hudbě a jedno období bydlel v místním černošském ghettu. Zrovna klidná čtvrť to nebyla, v noci se běžně střílelo.

„Byl jsem tam jediný běloch a oni nevěděli, jestli jsem policajt, nebo co tam vlastně dělám. Ale stala se fantastická věc, bydlel tam i gospelový producent, který mě potom seznámil se skupinou Backstreet Boys. A také s dalším producentem, ten se jmenuje Babyface a pracoval s Pink, Madonnou nebo Ericem Claptonem,“ vzpomíná na překvapivý začátek kariéry Tomi Popovič.

V Americe zůstal 15 let a kromě kapely Backstreet Boys spolupracoval i s dalšími zajímavými muzikanty, patří mezi ně třeba Snoop Dog. Nakonec ale zakotvil na Slovensku, důvod byl jednoduchý  zamiloval se. „Když láska volá, tak musíš jít,“ vysvětluje se smíchem.

Zůstávám kvůli dceři

„Kvůli lásce stojí za to udělat všechno. A narodila se mi krásná dcera, kterou miluji. Do Ameriky pořád jezdím, i když méně, ale mám tam stále kontakty.“ Hudebně se mu ale daří i na slovenské a české scéně. Svou tvorbu spojil se jmény jako Rytmus, Majk Spirit, Monika Bagárová nebo Dara Rolins.

„Bizarní na tom je, že jsme se s Darou potkali v Americe. Procházel jsem se s kamarádem v nákupním centru v Los Angeles a naproti nám šla Dara. Věděli jsme o sobě a dohodli jsme se, že spolu uděláme song,“ popisuje vznik úspěšného singlu Nebo peklo raj.

I když je trvale usazený na Slovensku, v kariéře v Americe by rád pokračoval. „Všichni moji kamarádi už vyhráli Grammy a pracovali s největšími hvězdami – Lady Gaga, Selena Gomez, Justin Bieber, Britney Spears, Jennifer Lopez. Můj sen je vrátit se a dotáhnout to, co jsem začal. Teď jsem tu ale kvůli dceři, chci být v jejím životě aktivní.“

Podle čeho si vybírá, s kým bude spolupracovat? Jaké má zkušenosti s toxickými vztahy, o kterých je singl Karma s Monikou Bagárovou? A proč už raději pracuje v týmu? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,