Fotografie je hodně silné médium, které neumírá ani v době umělé inteligence, věří šéfka Czech Press Photo Veronika Souralová

Její jméno už léta patří k prestižním soutěžím Czech Press Photo a Czech Nature Photo, sama je fotografkou přírody a také spisovatelkou. Může fotka k něčemu motivovat? A co všechno společnost Czech Photo pro veřejnost organizuje? Nejen na tyto otázky odpovídala Veronika Souralová.

Asi nejznámější aktivitou obecně prospěšné společnosti Czech Photo je soutěž Czech Press Photo, rozhodně ale není jedinou.

Lenka Vahalová a Veronika Souralová

„Pak soutěž Czech Nature Photo, která je pro fotografy přírody. Máme také soutěž Czech Photo Junior, protože se snažíme hodně zaměřovat na mladou generaci a učíme děti, jak se na svět dívat přes hledáček,“ popisuje Veronika Souralová s tím, že své aktivity však cílí i na starší generaci.

„Máme komunitní centrum, snažíme se oslovovat a zabavovat hlavně seniory. A moc nás to s nimi baví, protože jsou neuvěřitelně akční a fotí. Ta komunita seniorů narůstá, je jich čím dál tím víc. Když pro ně děláme výstavy, tak se nám zaplní celé centrum,“ dodává se smíchem.

Podpora fotografů

Díky rozsáhlému archivu organizují výstavy nejen v České republice a spravují dva galerijní prostory v Praze.

„Chceme opravdu fotografii a fotografy podporovat, protože si myslíme, že je to hodně silné médium, které neumírá. Ale naopak ještě s tou dobou umělé inteligence, kdy si každý může vygenerovat skoro co chce, tak my dáváme garanci, že ty fotky fakt vyfotil profesionál, že tomu lidi můžou věřit a nemusí se bát, že dostávají fake news.“

Veronika Souralová

Aktuálně také probíhá výstava Czech Press Photo v Nové budově Národního muzea. „Představuje všechny události, které se staly za uplynulý rok. Jsou zachyceny fotoaparáty těch nejlepších českých a slovenských fotoreportérů. Na výstavě je vidět kolem osmi set snímků, což je zatím rekord, co jsme kdy měli,“ zve Veronika Souralová.

Krásy přírody

Sama je nadšenou fotografkou přírody, její doménou se stal především hmyz. Už jako malá holka doprovázela svého tatínka – zoologa Krkonošského národního parku.

„Často jsme spolu chodili třeba na sčítání ptáků, což jsem hrozně obdivovala, protože on šel prostě po Krkonoších, měl v ruce záznamník a jenom si tam psal druhy a dělal k nim čárky, kolik jich kde slyší. Já jsem se to bohužel nenaučila a hrozně mě to mrzí.“

Veronika Souralová

A právě motivace k ochraně přírody stojí za soutěží Czech Nature Photo. „Ukazujeme krásy přírody, která ale strašnou rychlostí mizí. Ona nám tady uniká mezi prsty. Myslím si, že ty fotky dokážou pomoct, dokážou motivovat lidi, aby se sami aktivně zapojovali.“

Veronika Souralová také napsala několik knih, má ještě čas tvořit a jezdit fotit přírodu? Proč o sobě říká, že má duši stepního jezdce? Pro koho je určen projekt Necvakejte, foťte! a jak probíhá? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,
Spustit audio

Související