Z okapu rovnou na záhon. Dešťová zahrada v Praze 6 přispěje k efektivnímu hospodaření s vodou

20. listopad 2023 14:46

V Kochanově ulici na Břevnově vznikla takzvaná dešťová zahrada. Má pomoci se zadržováním vody v krajině a zabránit vysychání půdy. Ve strmém svahu ji během několika měsíců společně vybudovali tamní obyvatelé a další dobrovolníci.

Během první brigády, která zabrala nejvíce času, došlo k odstranění stávajícího porostu pozemku. „Pak jsme ho museli zpevnit a teď budeme konečně sázet keře. Ty budou zavlažovány dešťovou vodou, která jde z okapu vedlejšího domu,“ popisuje Kristýna Ciprová ze spolku Nesedím, sousedím.

Dešťová zahrada v Praze 6

„Bude tady jedenáct keřů, hloh, ptačí zob, dřín, růže sivé,“ vyjmenovává zahradnice Iva Hofmanová, která na projektu spolupracovala. K financování použil spolek Nesedím, sousedím převážně vlastní zdroje, přispěla i radnice Prahy 6.

Městská část plánuje zachycovat dešťovou vodu v retenčních nádržích. První vznikne v parku Královka na Břevnově. „Tuto dešťovou vodu budeme potom gravitačním nátokem využívat k zavlažování stromů v okolí, abychom je nemuseli zalévat pitnou vodou,“ potvrzuje radní Petr Palacký ze Zelených.

Další nádrže přibydou příští rok třeba na sídlišti Dědina nebo na Lotyšském náměstí.

Poslechněte si celou reportáž s dobrovolníky, kteří se podíleli na vytvoření dešťové zahrady.

Dešťová zahrada v Praze 6
Spustit audio

Související