Z ulic mizí dlouhodobě odstavená auta. Praha je nabídla v další veřejné dražbě

29. březen 2022

Veřejná dražba obrazů nebo zabaveného majetku málokoho překvapí. Nově se ale draží i nepojízdná auta s propadlou technickou prohlídkou, která donedávna hyzdila pražské i středočeské ulice. Vraky z nich teď mizí rychleji než kdy předtím. Městům k tomu pomohla dva roky stará novela zákona, která odtah nepojízdných vozidel zjednodušila. A umožnila i jejich dražbu. Ta se nedávno konala i v Praze Dubči.

„Děláme díly na Škodovky a na Volkswageny, jsem tady dnes se synem, aby se podíval, jak to funguje. Jsme tu poprvé, budeme zkoušet vydražit něco z koncernu. Jde nám jenom o cenu, chceme si to vyzkoušet,“ říká pan Říha s dražebním číslem 6.

Dražba nepojízdných vozidel přilákala desítky zájemců

V dražbě bylo nabídnuto 31 aut, většina z nich je ve špatném technickém stavu a hodí se spíše na náhradní díly. Největší souboj byl o zachovalý vůz značky Volvo, za který nový majitel zaplatil 26 tisíc korun.

Celkový výtěžek byl přes 200 tisíc. Historicky je to druhá dražba těchto vozidel v Praze. V lednu byla první a hlavní město tehdy získalo do rozpočtu 160 tisíc korun. Podle pražské Správy služeb i jiných obcí pomohla změna zákona. Díky té je možné vůz s technickou prohlídkou propadlou více než půl roku odstranit. Měsíčně tak například z pražských ulic mizí až pětkrát aut více než před přijetím novely.

Nový majitel Volva si auto hned odvezl

Poslechněte si celou reportáž z dražby v Dubči.

autoři: Jaroslav Hroch ,
Spustit audio