Zasadili se o stavbu Petřínské rozhledny i rozvoj turistiky. Klub českých turistů slaví 135. výročí založení

6. červen 2023 11:36

Klub českých turistů si v těchto dnech připomíná 135. výročí založení. Dnes v 15 hodin se členové vydají na pochod Prahou po svých historických sídlech. Skončí na Petřínské rozhledně, o jejíž postavení se klub zasloužil. Samotné výročí připadá na neděli. O historii i současnosti klubu si redaktor Tomáš Maleček povídal s jeho čestným předsedou Janem Havelkou.

„Členů klubu je něco přes 29 tisíc, značkařů asi 1600 a pěších tras na území České republiky je více než 42 tisíc kilometrů,“ shrnuje Jan Havelka.

Klub českých turistů založila 11. června 1888 skupina vlastenců kolem známého cestovatele Vojtěcha Náprstka. „Prvním krokem bylo, že dva lidé, které považuji za prapůvodní zakladatele klubu, doktor Vilém Kurz a doktor František Čížek, viděli, že Němci své chudé lidi v horách začali podporovat tím, že tam zavedli turistické kluby.“

Turistická značka

Poměrně brzy zahájil klub činnost také v Praze. „Klub českých turistů udělal neslýchanou věc. Jako mladý klub poslal druhý rok své činnosti zahraniční zájezd do Paříže na Světovou výstavu. Účastníci tam viděli Eiffelovku a vznikl tam návrh, aby se v Praze postavila malá Eiffelovka,“ popisuje Havelka.

Návrh byl přijat a během dvou let opravdu došlo k postavení rozhledny na Petříně. „V průběhu stavby si k tomu přidali úkol postavit k rozhledně lanovku.“

Jak vzniklo barevné značení tras? Poslechněte si celý rozhovor s čestným předsedou Klubu českých turistů Janem Havelkou.

autoři: Tomáš Maleček ,
Spustit audio

Související