Pěší turistika, kolo i voda, více než polovina Čechů stráví jarní dovolenou v tuzemsku. Zlepšují se také služby kempů

3. květen 2023 13:00

Více než 44 tisíc kilometrů tras pro pěší a 40 tisíc kilometrů cyklotras je letos připravených pro turisty napříč Českou republikou. Údaje nedávno zveřejnila agentura CzechTourism. Jak Češi tráví dovolenou a které trendy jsou teď v cestování aktuální?

„Podle průzkumu, který máme k dispozici, tak by 58 procent Čechů mělo strávit jarní dovolenou v Česku. Nejvíc z nich zvolí formu lehčích procházek, co se týče sportovních aktivit, tak tam je to třeba cyklistika,“ přibližuje mluvčí společnosti CzechTourism Štěpánka Filipová.

Čtěte také

Ti, kteří vyrazí na jarní dovolenou, si pak zpravidla vybírají týden volna. Kromě turistiky ale Češi čím dál častěji tráví svou dovolenou také na vodě a to především v hlavní letní sezóně.

„Jsme v tom možná trochu atypičtí v porovnání s jinými státy. Víme, že minimálně čtyři z deseti Čechů už mají nějakou zkušenost s ježděním na vodu,“ dodává Filipová s tím, že velkou tradici tu má i kempování.

„České kempy se postupně zlepšují, procházejí určitou formou certifikace a reagují na ty aktuální trendy. To znamená, že se třeba přizpůsobují karavaningu nebo glampingu.“

S cestovním ruchem také přibývají napříč Českou republikou tzv. stellplazy, tedy vylepšená stáních pro karavany a obytná auta.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související