Zpěvák Bohouš Josef: Po operaci srdce jsem se vzbudil a jako první si zopakoval text. Jestli mi hlava funguje

19. únor 2023

Kapela i muzikály patří do jeho života už mnoho let. Geniálně ztvárnil krále Heroda, zahrál si i ve svém autorském muzikálu Mona Lisa a připravuje další. Nejen o hudbě, ale i o zdravotních patáliích mluvil v pořadu Až na dřeň Bohouš Josef.

Původně měl být operátorem živočišné výroby, pak studoval strojařinu, ale nakonec dal přednost hudbě. Jeho tatínek hrával na bicí a Bohouš Josef chtěl být bubeníkem po jeho vzoru.

Zpěvák Bohouš Josef a moderátorka Kateřina Kubalová

„V plzeňském pivovaru jsem si vykutálel peníze na první bicí sestavu, později jsme s kamarádem založili kapelu Laser a už to šlo,“ komentuje své začátky.

Bohouš Josef zavzpomínal i na to, jak před lety vznikl hit Samba v kapkách deště a na svou cestu do muzikálového světa.

„První nabídka byla do rockové opery Jesus Christ Superstar, kterou jsem znal a rozhodování bylo proto hodně rychlé. Za těch několik let, kdy se Jesus hrál, jsem byl ve více než tisícovce představení,“ vypráví někdejší představitel krále Heroda. „Dodnes mám husí kůži, když něco z Ježíše zpívám.“

Cesta na operační sál

Před lety prodělal rozsáhlý infarkt myokardu a během sedmihodinové operace mu lékaři voperovali čtyři bypassy. „Když je vám opravdu špatně, jste naprosto odevzdaný. Se mnou si v nemocnici mohli dělat, co chtěli. Těšil jsem se, že ty problémy skončí.“

Uvědomil jsem si, že se můj čas může kdykoliv naplnit a že bych ho měl dobře využít.

Hned po probuzení z narkózy si prý opakoval texty. „Mluvil o tom Ondra Hejma, že když byl na operaci, tak si po probuzení zopakoval nějaký text. Jestli mu ta hlava funguje. Takže to bylo to první, co jsem udělal. A dal jsem ho, tak jsem byl spokojený,“ říká dnes už s úsměvem.

Jak prožíval premiéru svého prvního muzikálu? Chystá nějaký další? A jak se za desítky let proměnil jeho vztah k hudbě? Poslechněte si celý rozhovor.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.