Být najednou na všechno sám, to je po odchodu z dětského domova nejtěžší, říká Ditta Pospíchalová z organizace Dejme dětem šanci

„Spolupracujeme se padesáti dětskými domovy a máme zastoupení ve všech krajích České republiky,“ uvádí Ditta Pospíchalová, spoluzakladatelka organizace Dejme dětem šanci. V pořadu K věci mluvila o tom, jakými konkrétními projekty dětem pomáhají.

Dětem a mladým lidem vyrůstajícím v dětských domovech pomáhá organizace už dvanáct let a od začátku má čtyři stálé projekty. Jeden z nich se zaměřuje na osamostatňování a odchod z dětského domova, jmenuje se Pomoz mi do života.

„Máme tam startovací balíčky, které když si vybalí, tak můžou začít bydlet. Jsou tam lůžkoviny, povlečení, ručníky, žehlička, vysavač, drogistické zboží, úklidové prostředky, hrnce, talíře,“ vypočítává Ditta Pospíchalová.

Další částí tohoto projektu jsou i dva startovací sdílené byty, které jsou za symbolické nájemné k dispozici jak studentům, tak mladým lidem, kteří ještě nemají zajištěné jiné bydlení.

Postavit se na vlastní nohy

Se sháněním bydlení a práce pomáhají mladým lidem i dětské domovy, mnohem složitější ale podle Ditty Pospíchalové bývá něco jiného.

„Ten odchod je pro ně velice těžký, najednou jsou na všechno sami a to je psychicky strašně náročné. Pokud dítě v rodině jakýmkoliv způsobem selže, tak se má kam vrátit, o koho opřít. Ale tyto děti musí spoléhat jenom sami na sebe.“

Pocit, že najednou všechno stojí jenom na nich, je strašně zatěžující.

Postavit se na vlastní nohy pomáhají dětem i další projekty, jejich součástí je například hostitelská péče nebo podpora patronem. Dejme dětem šanci si zakládá na tom, že se vždy jedná o pomoc konkrétnímu dítěti.

V červnu také startuje už devátý ročník projektu Běhám pro děti. „Tato akce začínala jako sportovní den, ale během covidu jsme ji udělali online a v loňském roce jsme to spojili. Takže máme celoměsíční akci, která bude v červnu, zapojit se může vlastně kdokoliv z celé republiky.“

Jak vybírají děti, které do projektů zapojí? A jak je v dnešní době těžké získávat finance na pomoc dětem? Poslechněte si celý rozhovor.

Související