Chtěla jsem dětem nastavit zrcadlo dnešní společnosti, aby věděly, že přátelství není o tom se s někým vyfotit na Instagram, říká autorka dětské knihy

10. duben 2021

Hostem Lenky Vahalové byla tentokrát fotografka, spisovatelka, malířka a také vědkyně Ivana Dostálová. V těchto dnech vydává knihu s názvem Freddie a Fifi v Mezisvětě. O čem je? Nejen to prozradila v rozhovoru s Lenku Vahalovou.

Ivana Dostálová se původně věnovala vědě. Pracovala s pacienty s anorexií, obezitou a poruchami štítné žlázy. Ve třiceti letech se rozhodla vědu opustit a věnovat se tomu, co dělala ráda jako dítě – fotografování a malování. „Ono to tak daleko od sebe zase není. Jak fotografie, umění, tak vědecká práce je vlastně experiment,“ vysvětluje změnu oboru.

„Ve vědě jsem vždycky cítila, že jsem byla uzavřená v takové trochu bublině – mezi lidmi, kteří už byli hodně výběroví. A vlastně se ode mě očekávala racionalita. Takže na té další cestě jsem objevila sama sebe víc než dřív.“

Freddie a Fifi v Mezisvětě

Ivana Dostálová s knihou Freddie a Fifi v Mezisvětě

Vedle umění se věnuje také psaní knih. Aktuálně jí vyšla knížka pro děti s názvem Freddie a Fifi v Mezisvětě. „Chtěla jsem dětem napsat příběh o opravdovém přátelství, které překoná všechny hranice, pokud je silné a pokud tam jsou opravdové hodnoty. A zároveň jsem jim chtěla nastavit zrcadlo dnešní společnosti, aby věděly, že to přátelství není o tom, že se s někým vyfotím na Instagram,“ popisuje knihu a motivace k jejímu vytvoření Ivana Dostálová.

Kniha vypráví fantasy příběh o dvou dětech. „Freddie a Fifi spolu odejdou do mezisvěta a tam prožijí celý příběh, který je úplně mimo časoprostor,“ doplňuje autorka. Knihu také sama ilustrovala pomocí ručního rytí.

Co dalšího Ivana Dostálová chystá? Poslechněte si rozhovor Lenky Vahalové.

autoři: Lenka Vahalová , ech
Spustit audio