Důležitý krok v pomoci obětem sexuálního násilí. Na Břevnově vzniklo první komplexní centrum PORT, nabídne krizový pokoj, poradenství i terapie

18. leden 2024 10:06

S nějakou formou sexuálního násilí nebo obtěžováním se setká každá druhá Češka. Ukázal to aktuální průzkum mezi 5 tisíci ženami neziskové organizace proFem. Obětem by teď mělo pomoct nové specializované centrum na pražském Břevnově. Jde o vůbec první komplexní centrum pro oběti sexuálního násilí v Česku. 

„Nacházíme se v krizovém pokoji, je vybavený pro maminku a až tři děti,“ ukazuje Jitka Poláková, ředitelka organizace proFem, která centrum nazvané PORT provozuje. Pokoj slouží pro klientky, které se nechtějí nebo nemají kam vrátit.

„Máme tady postel, stůl se židlemi, kompletní malá kuchyňka, která je vybavená pračkou, indukční deskou, zároveň se v pokoji nachází malá koupelna i vybavení pro miminko,“ dodává.

Klientka zde může setrvat až sedm nocí. Kromě krizového pokoje je tu také ordinace, kde je možné zjistit případnou nákazu pohlavně přenosnými nemocemi nebo odebrat a uchovat genetické vzorky pro případné důkazní řízení.

Nechybí ani místnost, kde může policie případně provést výslech v bezpečném zázemí. Přijít si sem pro pomoc může oběť sexuálního násilí i sexuálního obtěžování starší šestnácti let. A to nejen ženy, ale i muži.

Rozšiřování pomoci i v ostatních regionech

Podle Jitky Polákové se ale se sexuálním násilím setkávají v naprosté většině ženy. A právě téměř 80 procent takových žen nevyhledá odbornou pomoc.

„Z našeho nového výzkumu vychází, že se 20 procent žen setkalo se znásilněním. Doufáme, že tento projekt bude pilotní a na základě toho budou vznikat další centra po celé republice.“

Nezisková organizace proFem otevírá komplexní centrum pro oběti sexuálního násilí PORT

To, že by se pomoc obětem sexuálního násilí měla rozšiřovat i v dalších regionech republiky, potvrzuje vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková:

„Jen například v loňském roce bylo policii nahlášeno přes 900 obětí znásilnění a v roce 2022 dokonce bohužel bylo zavražděno 42 osob z důvodu vztahového násilí v naší zemi. Tato data je třeba brát velmi vážně a je velmi důležité zajistit tématu prevence násilí a zlepšení dostupnosti pomoci obětem tu patřičnou pozornost.“

Poslechněte si celou reportáž z centra PORT.

Praktické informace:

  • Spuštění služeb pro oběti násilí: 22.ledna 2024. Služba sběru vzorků a testování nemocí bude spuštěna na přelomu února/března 2024. Spuštění služby krizového pokoje bude následovat.
  • Adresa: Břevnovská 1692/6, 169 00 Praha 6
  • Jak se objednat: telefonicky na čísle 608 22 22 77 každý všední den od 9 do 15 hodin, e-mailem na poradna@profem.cz
  • KRIZOVÁ INTERVENCE BEZ OBJEDNÁNÍ: Po, Út, Čt 9:00-18:00, St, Pá 9:00-15:00
  • K využití služeb PORTu nejsou potřeba žádné žádanky. Služby jsou poskytovány diskrétně a důvěrně. Většinu služeb je možné využít i anonymně.
  • Další informace na www.profem.cz.
autoři: Karolína Burdová ,
Spustit audio

Související