Herečka Gabriela Mikulková: Když promítali film Slovo, chodila jsem diváky tajně pozorovat do sálu

9. říjen 2022

Rodačka z Třince se chtěla stát herečkou už od dětství, po studiu konzervatoře v Brně si vyzkoušela celou řadu jevišť a zahrála si i před kamerou. Aktuálně ji můžete vidět třeba v oceňovaném filmu Beaty Parkanové Slovo. Hostem pořadu Až na dřeň byla Gabriela Mikulková.

Film Slovo sklidil úspěch na festivalu v Karlových Varech, teď se snaží zaujmout také diváky v kinech. Gabriela Mikulková ho přiznaně viděla třikrát, ale protože jí u filmu chybí bezprostřední reakce diváků, chodila se tajně dívat do sálu, jak se film divákům líbí.

„Dlouho jsem si myslela, že popularita není pro herce důležitá, ale čím jsem starší, tím víc jsem přesvědčená o opaku. Zrovna nedávno mi jeden režisér nabídl roli, ale televize ji pak přeobsadila známější herečkou,“ vypráví.

Herečka Gabriela Mikulková

Asi budu muset přijít na nějakou premiéru nahá, aby mě bylo všude plno. Popularita je důležitá, ale pořád si myslím, že důležitější je to, co na jevišti nebo před kamerou umíte.

Nechci hrát blbě

Usměvavá herečka má práci před kamerou ráda, ale do nekonečného seriálu by prý v tuto chvíli nešla. „Neumím si představit, že bych v nějakém hrála. Každé mé roli totiž předchází mravenčí příprava a ta tam není možná. Asi bych hrála blbě, nemohla bych udělat maximum a to by mi vadilo.“

Jako dítě hrála Gabriela Mikulková basketbal. Kromě toho chodila do dramatického kroužku a ráda se předváděla. „Toho extroverta mám v sobě pořád, ale dnes už vykukuje jen na jevišti.“

Je zvláštní, jak jedna jediná věta umí všechno zbortit.
Gabriela Mikulková

Její dospívání prý provázela ztráta sebevědomí, kterou způsobila jedna jediná věta. Tou vychovatelka glosovala její ženské tvary. 

„Tehdy začal kolotoč diet a sebekontroly, kdy jsem třeba odmítala chodit v plavkách. Až do 23 let jsem s tím bojovala. Když mi někdo řekl, že mi to sluší, tak jsem si myslela, že vypadám hrozně a on mi chce pomoct. Dodnes jsem na podobné věty na adresu dospívajících hodně háklivá a jsem schopná vynadat i neznámým lidem v tramvaji.“

Kde se hledá ztracené sebevědomí? Vyzkoušela si také roli autorky, jaký text nabídla A studiu Rubín? A od koho dostala tu nejcennější pochvalu za film Slovo? I o tom byla v pořadu Až na dřeň řeč, poslechněte si celý rozhovor.

Související