Hudební program na Výstavišti láká na zvučná jména. Nick Cave opravdu vystoupí, slibuje ředitel festivalu Metronome Prague

23. červen 2022

Po dvouleté pauze způsobené koronavirovou pandemií se v Praze opět rozhýbe ručička Metronome festivalu. Ten od čtvrtka 23. června nabídne vystoupení hudebníků z Česka i ze zahraničí. Hlavní hvězdou letošního programu bude zpěvák a básník Nick Cave, který má podle pořadatelů připravený více než dvě hodiny dlouhý set.

„Chodí dotazy, jestli Nick Cave opravdu vystoupí. Ano, vystoupí. Teď hrál na Primaveře v Barceloně, jede další festivaly, ty koncerty jsou skvělé. Bude hrát best of hity i nové věci a na pódiu si zarezervoval dvě a půl hodiny,” zve na čtvrteční vystoupení Nicka Cavea ředitel festivalu David Gaydečka.

Zároveň dodává, že nedočkaví fanoušci si můžou na facebookové události Metronomu prohlédnout zpěvákův playlist ze zmíněného koncertu v Barceloně. Mezi dvaceti písněmi najdeme například i hit O Children, který můžou lidé znát mimo jiné ze sedmého dílu filmové ságy o Harrym Potterovi.

Playlist z vystoupení na barcelonské Primaveře může nalákat také fanoušky dalšího z letošních headlinerů – amerického multiinstrumentalisty Becka. Osminásobný držitel ceny Grammy se na hlavním pódiu představí v pátek. Zaznít můžou v jeho podání hity jako Loser, Dreams nebo píseň Night Running, kterou nahrál společně s kapelou Cage The Elephant.

Mezi další výrazná zahraniční jména, která na Metronomu vystoupí, patří například belgická indie-rocková kapela Balthazar, britské ambient-popové duo Oh Wonder nebo legendární elektroničtí producenti Underworld.

Česká hudební scéna na festivalu

Ve speciálním programu SymfoMig21 se spojí jedna z nejpopulárnějších českých kapel Mig 21 se symfonickým orchestrem Národního divadla. Na pódiu se tak v jednu chvíli má objevit až devadesát vystupujících.

„Je to určitě rekord v početnosti umělecké fúze. Zvlášť když připočítáme ještě dvě členky baletu, které s námi vystoupí. Budeme ještě řešit, jestli nebudou muset nastupovat přes hlavy symfoniků. Jsem zvědavý, jak se tam vejdeme,” dodává s úsměvem zpěvák Jiří Macháček.

Mezi výrazná jména české scény patří také hudebník Zdeněk Veselý alias Redzed, který je na streamovací platformě Spotify druhým nejposlouchanějším českým hudebníkem hned za Antonínem Dvořákem. A přestože Redzed většinou vystupuje spíše na festivalech zaměřených na rock a rap, tedy žánry, které ve své tvorbě kombinuje, na Metronome se podle svých slov těší. Dále vystoupí například zpěvačka Lenny nebo kapely Tata Bojs a Mňága a Žďorp.

autor: Josef Kaňka
Spustit audio

Související