Hydrogeolog Hrkal: Sice hovoříme neustále o suchu, ale jsme na tom zatím výrazně lépe než většina států na planetě

6. březen 2021

Hostem Lenky Vahalové byl tentokrát hydrogeolog Zbyněk Hrkal. Hlavním tématem rozhovoru byla samozřejmě voda – v čem je Česká republika z pohledu vody výjimečná, jak je na tom se suchem nebo jak vodu využívají jiné státy. Představil také svou novou cestopisnou knihu o nedostatku vody ve světě: Stopy bílého muže – Voda včera, dnes a zítra.

Zbyněk Hrkal toužil cestovat, a tak si vybral povolání hydrogeologa. Hlavním tématem jeho práce je podzemní voda – tedy ta, která není vidět. „K tomu, abyste tu podzemní vodu mohla najít, tak musíte mít fantazii. A to je něco, co mě fascinuje.“

Rozpovídal se také o tom, jak si vede Česká republika z pohledu vody. „Asi musíme dennodenně blahořečit praotci Čechovi, že se zastavil zrovna tady, protože nejenom po té geologické stránce tady máme neobyčejnou pestrost. Sice máme některé oblasti, kde je té vody méně, než bychom třeba chtěli, ale v globálu máme obrovské rezervy a viděl bych to optimisticky.“ Podle něj jsme na tom v porovnání s ostatními státy výrazně lépe.

Existují země, které trpí nedostatkem vody, přesto dokážou vodní zdroje vhodně využívat. Například Izrael. „Je to stát, který jako první na planetě dokáže žít bez srážek. Čili on si tu vodu dokáže recyklovat, dokáže si vyrobit, čili už ztratil závislost na tom, jestli prší nebo neprší,“ vysvětluje Hrkal.

V čem naopak patříme my Češi ke světové špičce? A o čem píše ve svých knihách? Nejen o tom si poslechněte celý rozhovor Lenky Vahalové.

autoři: Lenka Vahalová , ech