Jako první městská část v Praze testujeme zapojení nástroje ChatGPT do práce úřadu. Výstupy projektu představíme v lednu, slibuje starosta Prahy 6 Jakub Stárek

Psaní usnesení nebo úspora času při vyhledávání informací, v tom by do budoucna mohla úřadu Prahy 6 pomoci umělá inteligence. Nejen o ní mluvil v pořadu K věci starosta Jakub Stárek z ODS. Řeč byla také o proměně Vítězného náměstí a návrhu reformy parkování.

Praha 6 se jako první městská část chystá v lednu představit novinářům a veřejnosti svůj pilotní projekt, ve kterém se snaží do chodu úřadu zapojit umělou inteligenci, konkrétně nástroj ChatGPT.

„Dali jsme mu k přečtení všechny naše materiály z rad, komisí a z dalších orgánů za poslední čtyři roky. A naučili jsme ho psát usnesení, zatím si myslím, že jsme tak na osmdesátiprocentní úspěšnosti,“ sděluje Jakub Stárek.

Čtěte také

Příprava usnesení a důvodových zpráv ale nebude jediná činnost, na kterou chce Praha 6 umělou inteligenci využívat. Měla by sloužit i obyvatelům městské části.

„Pokud vás něco zajímá a nemáte náladu přečíst 300 daných usnesení, tak budete moci do toho jednoho řádku vložit dotaz. A ChatGPT vám potom odpoví, dostanete informace včetně odkazů na ta relevantní usnesení, abyste si mohli dohledat informace.“

Projekt vzbudil zájem i v jiných městských částech, které by o zkušenosti v této oblasti stály.

„Je tam řada věcí etických, které se toho týkají. Jak přebírá informace, co s nimi dělá, jak je zpracovává, anonymizace údajů a další věci. Až budeme mít jisté, že nám to potvrdí pověřenec pro ochranu osobních údajů, tak potom to představíme a naostro to třeba i půjčíme našim kolegům starostům, kteří o to mají velký zájem,“ potvrzuje Jakub Stárek.

Budoucnost Vítězného náměstí

Vítězné náměstí se po více než sto letech dočká dostavby a celkové proměny. „Tam, kde jsou teď farmářské trhy, jak jsou univerzity, tak tam by měl být dostavěn velký komplex budov. Měla by tam být občanská vybavenost, byty, kanceláře, obchody a městská část by si tam měla dokonce pořídit relativně velké kulturní centrum.“

Změnit by se mělo i vedení tramvajové dopravy, která bude jezdit po obvodu Vítězného náměstí. „Střed by měl být vymezen lidem, pro farmářské trhy, aby se tam mohli lidé srocovat, třeba i demonstrovat, případně slavit Vánoce nebo jiné důležité události. Prostě to, k čemu náměstí mají sloužit,“ vysvětluje starosta.

Ptačí pohled na dostavbu 4. kvadrantu, tým 20: Benthem Crouwel Architects (NL) + OVA (ČR)

Jak proměna Vítězného náměstí ovlivní automobilovou dopravu? Jak se městská část staví k návrhu reformy Zón placeného stání a ke zpoplatnění vjezdu do vybraných ulic v historickém centru? A na jaké adventní akce Praha 6 zve?

Související