Klouzačku, houpačku nebo slunečník. Participativní rozpočet dovoluje dětem v Praze 6 navrhovat, jak vylepší školku

5. duben 2023 11:14

Málokdy můžou děti ve školce rozhodovat, co si pořídí do herny nebo na zahradu. V Praze 6 teď tu šanci mají, a protože ještě neumí psát, tak své nápady kreslí. To, jak funguje participativní rozpočet, si vyzkoušely třeba děti z mateřské školy v Liboci.

„Já jsem namaloval stan, sloupy, pod tím stůl v křeslama. Já klouzačku. A já houpačku,“ chlubí se děti svými návrhy.

Nejlepší výkresy pak učitelky vystavily na chodbě, ukazuje ředitelka školky Dana Chroustovská: „Rodiče s dětmi chodili a hlasovali, který ten návrh se jim líbí nejvíc. Máme tam lehátka a relaxační houpačky, pískoviště, slunečník. A teď už s dětmi budeme jenom vybírat.“

Školky si rozdělí přes dva miliony korun

Na projekty mají školky v Praze 6 několik týdnů a zapojily se nakonec všechny. Celkem z rozpočtu dostanou přes dva miliony korun.

Čtěte také

„Podle počtu oddělení v jednotlivých školkách jsme rozdělili ty finance tak, aby ty jednotlivé věci byly realizovatelné. Pohybujeme se zhruba kolem sumy padesát tisíc na jednu mateřskou školku,“ vysvětluje radní pro školství Prahy 6 Mariana Čapková ze sdružení Praha 6 sobě.

Časový harmonogram si každá školka určila sama, v některých teprve nápady vymýšlejí. Tady v Liboci si děti svoji vylepšenou zahradu budou užívat už v průběhu května.

Poslechněte si celou reportáž ze školky v Praze 6.

Spustit audio

Související