Nová aplikace přenese studenty do vesmíru. Ve virtuální realitě si zkusí kosmický let i život na oběžné dráze

27. únor 2024 10:33

Středoškoláci si můžou nově vyzkoušet práci astronautů na vesmírné stanici. Studenti ČVUT pro ně vyvinuli aplikaci, která ve virtuální realitě přibližuje kosmický let, běžný život na oběžné dráze, ale i nebezpečí a rizika, kterým můžou astronauti čelit. Týmovou hru si vyzkoušela také naše vědecká reportérka Karolína Burdová.

Aplikaci vytvořil se svými studenty David Sedláček, vedoucí laboratoře virtuální a rozšířené reality Fakulty elektrotechnické ČVUT.

David Sedláček

„V podstatě na všechno můžete sáhnout, všechno můžete uchopit, něco na vás reaguje. Jste ve stavu beztíže, takže vy nechodíte, vy tam lítáte. Astronauti se tam pohybují tak, že se přichytávají jednotlivých částí toho svého vybavení, a vysloveně se odráží a posílají se někam jinam,“ vyjmenovává.

Aby stanice byla co nejautentičtější, spolupracovali studenti ČVUT při vývoji s Janem Spratkem z pražského planetária. Na stanici tak můžeme vidět inkubátory, posilovací stroj, mikroskopy nebo třeba centrifugy, které se otáčejí při odstřeďování vzorků.

„To jsou zkrátka zařízení, která jsou opravdu inspirovaná naprosto reálnou kosmickou stanicí, protože vlastně polovina z těch věcí jsou experimenty a zařízení přímo v evropském modulu Columbus. Nebo některá zařízení, která jsou už potom ve společných prostorách, především v těch amerických,“ popisuje.

Aplikace má sloužit hlavně studentům středních škol, zároveň ale bude přístupná návštěvníkům pražského planetária. A to hned, jakmile se budova v Holešovicích otevře po velké rekonstrukci veřejnosti. To by mělo být přesně za rok.

Co si Jan Spratek od hry slibuje? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Karolína Burdová ,
Spustit audio

Související