Nová škola Elektra v Praze 9 má hřiště na střeše i podzemní garáže. První žáci sem nastoupí v září

17. květen 2023 13:42

Dělníci dokončují areál nové školy Elektra v pražském Hloubětíně. Kromě tříd základní a mateřské školy tam budují i tělocvičnu s hřištěm na střeše a podzemní garáže. První rok bude ale škola fungovat pouze jako pobočka Základní školy Novoborská.

„To hřiště je nad tělocvičnou, která je pod námi a která je částečně zabudovaná pod povrchem,“ říká předsedkyně školské komise Prahy 9 Renata Portlíková z ODS. Stojíme na střeše jedné z nových budov školy. Jsme asi tři metry nad zemí a vedle nás je oplocené nově dokončené hřiště s tartanovým povrchem.

„Řešili se tím problémy terénu a nerovností i velikosti pozemku. Takže se to odkopávalo a dávali se tam piloty, aby to drželo,“ popisuje náročnost stavebních prací.

Podle zástupce ředitelky budoucí školy Elektra a zároveň tělocvikáře Jaroslava Sirotka je hřiště na střeše unikátním řešením, jak zajistit, aby mohli mít děti venkovní hodiny tělocviku i na malém prostoru.

„To hřiště splňuje všechny požadavky, takže se tam určitě dá hrát volejbal, kopaná, dá se tam rozvíjet prakticky všechno, co na normálním sportovním hřišti,“ říká Sirotek.

Všechna sportoviště, kam by mohli budoucí žáci v hodinách tělocviku chodit, jsou podle něj od budoucí školy daleko. „Je potřeba tady opravdu využít každý prostor, protože toho sportu tu moc pro děti není. Je tady pouze blízký Park Zahrádky,“ doplňuje Sirotek.

První rok jako detašované pracoviště

Kolaudace čeká školu za zhruba 500 milionů korun v červnu, do lavic by měli první žáci usednout už toto září. Kvůli legislativě ale bude škola první rok fungovat pouze jako detašované pracoviště Základní školy Novoborská.

„My jsme potřebovali rozšířit kapacity škol, protože tady probíhá velká nová zástavba a těch dětí přibývá. A jelikož je to velmi složité otevřít úplně novou školu pro takový počet žáků, tak jsem se rozhodli, že asi nejjednodušší cesta, jak to zprovoznit už od září letošního roku, je vytvořit detašované pracoviště. Od příštího září 2024 bychom chtěli tu školu otevřít už opravdu jako ZŠ a MŠ Elektra,“ upřesňuje nezávislá radní Prahy 9 pro školství Tereza Štaubrová.

Zájem o školu je podle ní už nyní velký. Celkem by do ní po zprovoznění mělo chodit 750 až 800 dětí.

V budoucnu plánuje městská část školu rozšířit na sousední pozemky, které během stavebních prací vykoupila od České pošty. Vzniknout by tam tak mohla třeba nová budova základní nebo střední školy.

autor: Tereza Cedidlová
Spustit audio

Související