Od června se můžou návštěvníci těšit na prohlídky zrekonstruovaného Clam-Gallasova paláce, slibuje ředitel Muzea hl. m. Prahy Ivo Macek

Sbírkový fond Muzea hlavního města Prahy je věnovaný pražským dějinám. Budova Na Poříčí prochází momentálně rekonstrukcí, v Clam-Gallasově paláci se dokončují restaurátorské práce. Na co se můžou návštěvníci těšit po zpřístupnění těchto objektů? Nejen o tom mluvil v pořadu K věci nový ředitel muzea Ivo Macek.

Do Muzea hlavního města Prahy přišel Ivo Macek z pozice ředitele Přírodovědeckého muzea Národního muzea.

„Měl jsem na starosti projekt stálých přírodovědeckých expozic, teď jsou k vidění v historické budově Národního muzea. Byl to obrovský projekt, se kterým neměl nikdo v České republice zkušenosti. Pracoval jsem na tom s mezinárodním týmem 130 lidí asi šest let. Strašně rád bych přinesl do Muzea hlavního města Prahy ty zkušenosti, které jsem nabral,“ přibližuje.

Hlavní budovu otevře velkolepá prezentace

Hlavní budova muzea Na Poříčí je momentálně v rekonstrukci. „Budeme tam muset ještě dodělat dílčí stavební úpravy tak, aby byla ta budova víc přívětivá pro návštěvníky a návštěvnický provoz, budeme tam zřizovat kavárnu, odpočinková místa, dětské koutky.“

Chtěl bych v budově na Těšnově vytvořit takovou oázu, kde zapomenete na to, co se kolem vás v tom parku dá vidět.

Pro veřejnost se budova zpřístupní na podzim roku 2024, čím svou sezónu začne už je jasné teď. „Bude to velkolepá prezentace asi nejznámějšího předmětu Muzea hlavního města Prahy, a to je Langweilův model Prahy z první poloviny 19. století. Bude to velká audiovizuální podívaná, kterou Praha ještě neviděla,“ těší se Ivo Macek.

Prohlídky Clam-Gallasova paláce se blíží

Opravami prochází také barokní Clam-Gallasův palác, restaurátorské práce by měly skončit v dubnu, poté spustí muzeum komentované prohlídky hlavního patra a v červnu začnou palácové prohlídky.

„Od června se můžou návštěvníci těšit, že se projdou zrekonstruovanými prostory za pomocí audioguide. Je to to nejreprezentativnější patro, aby lidé viděli, jak je ta budova nádherná. Je to barokní skvost, jedna z nejhezčích budov v Praze. Výstavy, expozice tam zatím v tomto roce neplánujeme. Musíme si vyzkoušet provoz té budovy.“

Ivo Macek pozval také do Domu U Zlatého prstenu a mluvil o tom, jestli v Praze vznikne Archeologické muzeum. Poslechněte si celý rozhovor.

Související