Osměloval jsem se zpíváním v karaoke barech, vzpomíná na svůj boj s trémou Milan Peroutka

14. květen 2023

Vyrostl v obklopení kumštu. Proslavil se soutěží Tvoje tvář má známý hlas, rolemi v seriálech a muzikálech, a také díky vlastní kapele Perutě. Nejen o hudbě mluvil v pořadu Až na dřeň Milan Peroutka.

Milan Peroutka se v poslední době moc nezastaví, hraje v divadle i s kapelou jako o život. „Vždycky si říkám, že bych měl zvolnit, ale jsem za tu práci rád. Je pravda, že když se nám sejdou tři koncerty za den, tak už musím dobře rozložit svoje síly, abych si hned na tom prvním neurval hlasivky,“ říká s úsměvem.

Pódium a jeviště má prý zázračnou moc, na svoje problémy vždycky zapomenete. „Já takhle třeba odehrál představení s bolavým kolenem a vůbec jsem o tom během přestavení nevěděl. Hrál jsem i o berlích a to jsem sklidil jeden ze svých největších potlesků.“

Milan Peroutka

Úspěch má i s kapelou Perutě, pro kterou také skládá. „Kapelu jsem založil, protože jsem chtěl skládat písně, ne proto, že bych byl skvělý muzikant. Nejlepší je složit text, ve kterém se každý najde. K tvorbě potřebuji vnitřní potvrzení. Chci v publiku vidět šťastné tváře, to je hlavní motor,“ vysvětluje Milan Peroutka.

Začátky? Pětistovka a bageta jako honorář 

Nepovedené texty nezahazuje. Poznámkový blok má plný nápadů, které se třeba jednou budou hodit. Obracejí se na něj nejen fanoušci, ale také lidé, kteří sami touží po kariéře muzikanta. Radí jim prý jediné, aby to zkrátka dělali, aby se hudbě věnovali.

„Na všech těch klacících na cestě si musí prověřit, jestli to opravdu chtějí dělat. Je fakt, že někteří z nich už v začátcích mají přesnou představu o honorářích, to ale není ta nejlepší motivace,“ vypráví Milan Peroutka, který v začátcích zpíval jen za pětistovku a bagetu.

Jako kluk dokonce trpěl obrovskou trémou. „Strach je něco, s čím někdy bojujeme všichni. Při studiích v Německu jsem se osměloval zpíváním v karaoke barech. Věděl jsem, že mě to baví, ale musel jsem se oklepat."

Milan Peroutka

Co bylo v jeho boji s trémou zásadním momentem? Jak se vyrovnal s náhlým odchodem svého tatínka, bubeníka kapely Olympic? Jak vzpomíná na dobu těsně po jeho úmrtí? A co by si vykouzlil Arabeliným prstenem? Poslechněte si celý rozhovor.

Související