Petr Kocman v Nočním proudu!

22. září 2015

V první vysílací hodině svého středečně-čtvrtečního Nočního proudu přivítal Miloš Skalka dalšího studiového hosta. Tentokrát jím byl výrazný interpret naší moderní country music Petr Kocman, který právě bilancuje svou hudební dráhu na 2CD nazvaném prozaicky Best of Petr Kocman 1995 - 2015.

Začátky

Brněnský rodák Petr Kocman (6. dubna 1976) vystupoval od devíti let na pódiích společně se svým otcem Zdeňkem Kocmanem. Nejprve ve dvojici nebo jako hosté různých kapel. V roce 1989 se představili jako hosté kapely Greenhorns v západoněmeckém Elspe na Karl May Festspiele, kde účinkoval i slavný představitel Vinnetoua, nedávno zesnulý Pierre Brice. Od jedenácti let Petr Kocman několikrát vystupoval na koncertech spolu s Michalem Tučným, který byl jeho přítelem, učitelem a "strýčkem".

Daňový únik

V roce 1992 založil se svým otcem vlastní skupinu Daňový únik, jejíž název vymyslel kamarád Honza Vyčítal, neboť všichni členové souboru působili jako živnostníci. Kapelu Petr Kocman rozpustil v roce 1995, kdy přijal nabídku Honzy Vyčítala na "přestup" ke Greenhorns.

Citujme ze druhého čísla časopisu Country Roads roku 2002: "Na českou hudební scénu vtrhl jako velká voda! V roce 1995 se v pouhých osmnácti letech ocitnul v sestavě slavných Greenhorns, se kterými vzápětí po velkém koncertě v pražské Lucerně k jejich třicátému výročí absolvoval turné po Austrálii". A Karel Černoch o Petrovi pro změnu v popiscích jeho cédéčka Crazy Man napsal: "Petr Kocman je mladý král české country". A aby toho nebylo málo, Pavel Bobek na jeho adresu prohlásil: "Petr je jediný opravdový, nejvěrohodnější a tudíž nejlepší interpret současné české country". Michal Tučný na sklonku svého života dodal: "Můj nástupce se jmenuje Petr Kocman".

Logo

Muzikál

V roce 1998 přijal Petr Kocman nabídku na účinkování v prvním countryovém muzikálu v Čechách Benzín & Mejkap (originální verze měla na Broadwayi přes 2000 repríz), kde se zhostil jedné z hlavních rolí. Společně s ním nabídku na účinkování přijali mimo jiné Věra Špinarová, Marcela Březinová, Tomáš Linka, Denisa Marková a další. Na pódiu se tedy objevil nejen jako zpěvák, ale také jako herec, tanečník a diváci ho mohli vidět i stepovat. V roce 1999 mu vyšlo debutové album Dej country štěstí, jehož kmotry se stali Yvonne Přenosilová, Pavel Bobek a Karel Vágner.

Zahraniční turné

V dalších letech absolvoval Petr Kocman pětkrát turné po USA a třikrát vystupoval v Kanadě. 11. září 2001 se společně s Greenhorns, Věrou Martinovou, Mirkem Černým, Pepou Fouskem a Allanem Mikuškem při jejich společné koncertní návštěvě New Yorku stal nedobrovolným svědkem teroristického útoku na Dvojčata, tedy na budovy Světového obchodního centra.

PK Band

V roce 2002 založil Petr Kocman svou novou doprovodnou kapelu PK Band. O dva roky později opět přijal divadelní nabídku a dvě sezóny účinkoval v mosteckém Městském divadle v úspěšném představení hry Šakalí léta. Petr Kocman je nejen zpěvák, instrumentalista (akustické a elektrické kytary, foukací harmonika, mandolína, buzuki, mandola, basa) a vyhledávaný studiový hráč, ale rovněž producent, aranžér a autor písní. Jeho skladby najdete třeba v repertoáru Tomáše Linky, Greenhorns, Lucie Vondráčkové, skupiny VoKoBere a Honzy Vyčítala, stejně jako v několika televizních dokumentech a filmech. Od roku 2008, kdy natočil duet s Honzou Nedvědem, vystupuje s ním a jeho bratrem Františkem na společných koncertech.

Na dosavadní hudební pouti měl Petr Kocman štěstí na setkání s mnoha světovými hvězdami, včetně těch největších. Byl mezi nimi čtrnáctinásobný držitel ceny Grammy zpěvák a multiinstrumentalista Ricky Skaggs, herec, skladatel a zpěvák Kris Kristofferson, dcera Johnny Cashe Rosanne, člen Grand Ole Opry George Hamilton IV., countryová hvězda Tracey Lawrence, dále Mark Chesnutt, Reba McEntire, Ray Benson & Asleep At The Wheel, Lonestar, Marty Stuart, Rhonda Vincent, Joe Konig, Jimmy Mattingly, Andy Leftwich... A tak bychom mohli pokračovat.

VoKoBere

V roce 2009 založil Petr Kocman s kamarádem Jiřím Vondráčkem vokální trio VoKoBere, do kterého přizvali ještě Tomáše Berku. Vyjma svých sólových aktivit pak společně na koncertech zpívají vlastní písně, ale také převzaté skladby od svých oblíbených kapel a zpěváků jako jsou Beatles, Eagles, Cat Steven či Crosby, Stills, Nash & Young atd.

Poslechněte si.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.