Pod Mánesovým mostem vznikl nový podjezd. Cyklisté a pěší se tak vyhnou rušné křižovatce na Klárově

7. prosinec 2022 10:51

Cyklisté v Praze už nebudou muset složitě překonávat křižovatku na Klárově, projedou totiž novým podjezdem pod Mánesovým mostem. Stavba podjezdu navázala na rekonstrukci nábřeží, která skončila v létě.

S myšlenkou vést cyklotrasu pod Mánesovým mostem přišli členové pražské cyklokomise v roce 2005, stavební povolení ale získal pražský magistrát teprve loni. Samotná stavba, která se nachází v ochranném pásmu Pražského hradu a leží také v památkové rezervaci, začala letos v květnu.

Čtěte také

Podjezd pomůže cyklistům, kteří jezdí po levém břehu Vltavy. Ti už nebudou muset překonávat frekventovanou křižovatku u stanice metra Malostranská, ale naopak pojedou pod mostem. Cyklostezka spojuje park u ulice Cihelná s Kosárkovým nábřežím.

Stavba podjezdu byla poměrně náročná, Mánesův most byl posledním pražským mostem, pod kterým na levém břehu Vltavy nevedla žádná silnice ani chodník. Nová část stezky je 77 metrů dlouhá, 5 metrů široká a je rozdělena na pruh pro cyklisty a pro chodce.

Opěrná zeď z kyklopského zdiva

Aby cyklostezku mohli stavbaři vůbec pod mostem vést, museli břeh a okolí mostu upravit. Postavili například novou opěrnou zeď.

„Zdivo je kyklopské po vzoru všech pražských nábřeží. Úskalí bylo najít šikovné lidi, třeba zrovna na to zdivo. To už se dnes moc nevyrábí, kamenolomy to nedělají, je to ručně dělaná práce, se kterou jsem se za ty čtyři roky setkal poprvé,“ přibližuje náměstek pražského primátora pro dopravu Adam Scheinherr z hnutí Praha sobě.

Úpravy se dočkala také přístupová rampa k plovoucímu molu na hladině Vltavy, ta má nové zábradlí i nerezový protiskluzový rošt.

Dělníci v těchto dnech dokončují také cyklostezku na opačném stavu Vltavy. Kde přesně? Poslechněte si podrobnosti od reportéra Tomáše Malečka.

autoři: Tomáš Maleček ,
Spustit audio

Související