Praha jako téma pro mladé české výtvarníky. Jejich kolekce suvenýrů bojují proti nevkusu​

Kýčovité obrázky Pražského hradu, trička s nápisem I love Prague, půllitry s českou vlajkou, ruské matrjošky, beranice a další podivnosti, to je nejčastější nabídka suvenýrů v centru naší metropole. Pokud si turisté chtějí přivézt domů nějakou vkusnější vzpomínku na Prahu, je potřeba vyrazit někam jinam. Třeba do obchodů v muzeích, knihkupectví, českých hračkářství, obchodů s řemeslnými výrobky nebo lokálních designshopů.

Pražské motivy zpracovali ve speciálních kolekcích mladí čeští výtvarníci. Vznikly tak originální, zábavné a nevšední suvenýry přímo od místních tvůrců. Umělci vizuálně ztvárnili nejzajímavější místa, osobnosti či historické události našeho hlavního města. "Z těch mladších to je určitě Nikola Logosová, ta pro nás vytvořila motiv pražské náplavky. Další je Kateřina Kynclová, pak se tam objevuje Antimultivitamin. Využili jsme třeba i slovenskou ilustrátorku Danielu Olejníkovou, která si zvolila Golema. Mezi ty etablovanější samozřejmě patřili Tomski & Polanski a např. Jaromír 99," vyjmenovává některé oslovené výtvarníky Lenka Hluchá z obchodu Pragtique.

Mezi další jména patří Johana Švejdíková, Mařenka Urbánková, Yveta Kroupová, FunkFu nebo také brněnská umělkyně Vendula Chalánková. Pro turisty prý stále zůstává nejpřitažlivější zobrazení klasických památek. "Jedním z nejoblíbenějších motivů je panorama Prahy, které má velmi jednoduchou linku. Tu vytvořil výtvarník, který si říká Antimultivitamin. Dalším je pražský orloj od Tomski & Polanski. A samozřejmě ten Hrad, který vytvořila Johana Švejdíková, je takový signifikantní a také velmi oblíbený," dodává Lenka Hluchá. www.facebook.com/pragtique

Návrhy českých výtvarníků se objevují na klasických suvenýrech jako jsou trička, plakáty, hrnky, magnety nebo pohledy
Kolekci Náplavka zpracovala výtvarnice Nikola Logosová
Návrhy od mladých designérů bojují proti nevkusným pražským suvenýrům
Mladí čeští výtvarníci si vybrali klasické pražské motivy
autor:
Spustit audio