Praha spustila Linku návratu. Bezplatné konzultace pomůžou pacientům zpátky do života

10. listopad 2021

Pražský magistrát představil novou telefonní linku, která bude sloužit pacientům po těžkých úrazech, operacích nebo onemocněních. Linka návratu by měla zejména Pražanům pomáhat zpět do normálního života. 

Čtěte také

Podpora lidí po propuštění z nemocnice a základní sociální poradenství, tak zní hlavní úkol nové Linky návratu. Podle pražské radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Mileny Johnové bude přístup velmi individuální. „Úkolem sociálních pracovnic bude zjistit, jaké jsou preference a přání těch volajících. Pacientů, kteří jsou ještě v nemocnici a počítají s tím, že budou propuštěni. A ta přání jsou obvykle taková, že se chtějí vrátit domů a nevědí, jak si to zařídit,“ dodává.

Linka funguje každý všední den od 9:00 do 14:00, stačí zavolat na číslo 770 170 651. Sociální pracovnice lze kontaktovat i přes online formulář, který je na stránkách Městské nemocnice následné péče. Právě ta linku provozuje.

Pacientům a jejich rodinám zajistí poradenství v oblasti sociálních dávek, žádostí o pečovatelskou službu, osobní asistenci nebo přepravu seniorů a osob se zdravotním znevýhodněním. Bude informovat o terénních službách, specializovaných pracovištích a pomůže třeba s výběrem zdravotních pomůcek.

Čtěte také

Sociální pracovníci Linky návratu chtějí systematicky spolupracovat se sociálními odbory městských částí, pobočkami Úřadu práce nebo poskytovateli sociálních služeb. Očekává se především zájem ze strany starších lidí, služba je ale určena pro všechny věkové kategorie. „Sociálně zdravotní poradenství můžou potřebovat třeba rodiny s menšími dětmi. Je mnoho neziskových organizací, které jim můžou pomoci. Takže proto my máme takovou strukturu, že musíme vědět, o jaký věk se jedná. Každá věková kategorie potřebuje trošku jinou pomoc, s jiným zaměřením,“ vysvětluje ředitelka Městské nemocnice následné péče Iva Vyšatová.

Nemocnice bude vyhodnocovat zkušební provoz a do budoucna uvažuje o rozšíření služeb v rámci linky, například o rehabilitaci.

autoři: Jaroslav Hroch ,
Spustit audio