Praktiky předražených zámečníků. Jako rekord jsem viděl fakturu na 75 tisíc za jedno otevření dveří, uvádí mluvčí ČOI Jiří Fröhlich

„Ten spotřebitel je ve stresu a hledá první řešení. Když si zabouchnete dveře, zkuste zachovat chladnou hlavu, protože zámečník by vám měl tu cenu říci předem,“ upozorňuje mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich. V pořadu K věci mluvil také o tom, na co si dávat pozor při výběru dovolené nebo při pořizování solární elektrárny.

V Praze a okolí se množí případy lidí, kteří využili zámečnické pohotovosti a byli zaskočeni cenou za tuto službu. Za otevření zabouchnutých dveří si firma účtuje desetitisíce.

„Jako rekord jsem viděl fakturu na 75 tisíc za jedno otevření dveří. Na těch fakturách, které se k nám dostaly, je pak jakási položka výjezd ve státní svátek, noční hodiny, nový zámek,“ přibližuje Jiří Fröhlich.

Základem je, že by zákazník měl znát cenu služby předem. „Ten zámečník by měl vědět, kolik to bude stát. Oni vám ale řeknou, že nevědí, že vaše dveře neviděli. Nekoukejte na toho prvního, kterého vám vyhledávač nabídne, hledejte dál a trvejte na tom, že chcete znát cenu předem.“

Nástrahy při výběru dovolené

Jiří Fröhlich nabádá k opatrnosti také při výběru dovolené. „Na stránkách Ministerstva pro místní rozvoj jsou informace o všech pojištěných cestovních kancelářích. Ta cestovní kancelář musí být pojištěna proti úpadku. To je první signál toho, že je to správně a je to velmi klíčové."

Informace hledejte také na dalších nezávislých stránkách. „Třeba portál dTestu VašeStížnosti.cz napoví, jak s tou cestovní kanceláří jsou lidé spokojeni. Ověřte si nejenom cestovní kancelář, ale také hotel. Na portálu, kde se dá koupit pouze ubytování v tom hotelu, tam jsou často dobré recenze, nezávislé, od uživatelů, kteří tam bydleli.“

Jaký je rozdíl mezi cestovní kanceláří a cestovní agenturou? Proč může ten samý hotel mít jiný počet hvězdiček u nás a třeba v Německu? Na co si dávat pozor, pokud si pořizuji solární elektrárnu? A jaké podvody v souvislosti s fotovoltaikou Česká obchodní inspekce eviduje? Poslechněte si celý rozhovor.

Související