Sokolské slety, vojenské přehlídky i koncert Rolling Stones. Strahovský stadion toho pamatuje hodně

9. květen 2023 10:15

Místo, kde se konala vojenská přehlídka k 50. narozeninám Adolfa Hitlera i celostátní spartakiády. Koncertovali tu Rolling Stones nebo zde sloužil mši samotný papež. Strahovský stadion, který patří mezi největší stadiony na světě, se teď v rámci akce Open House otevře i široké veřejnosti. Po tribunách nás provedl architekt Zdeněk Lukeš.

„Ten stadion byl vlastně původně postaven pro sokolské slety. Nejdříve tady stála velká dřevěná aréna podle projektu architekta Aloise Dryáka, ale kapacitně nestačila. V roce 1932 bylo rozhodnuto, že se tady postaví velký moderní železobetonový stadion,“ nastiňuje Zdeněk Lukeš.

Nám na strahovském stadionu se konalo také mnoho kulturních akcí. V létě roku 1990 se stal stadion dějištěm slavného koncertu skupiny Rolling Stones.

Stadion Strahov

„Pro mě osobně to bylo velký zážitek, bylo to úžasné, protože já jsem nikdy nic tak skvělého neviděl. Pracoval jsem u prezidenta Havla, takže Rolling Stones jsem provázel po Pražském hradě, oni se nám potom se odvděčili tím, že nám poslali svého experta na iluminaci koncertu, který krásně osvětlil Španělský sál, což funguje dodneška.“

V roce 2022 vzniklo memorandum o proměně stadionu na centrum pro inovativní firmy a testování nejmodernějších technologií.

Po kom byl stadion původně pojmenován? A kdy došlo k jeho zásadní přestavbě? Poslechněte si celý rozhovor se Zdeňkem Lukešem.

Stadion můžete navštívit díky akci Open House Praha, která se koná 20. a 21. května. Otevřená bude také naše rozhlasová budova v Karlíně, přijďte nás navštívit!

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související