Starosta Prahy 8 Ondřej Gros o dopravě v Zenklově ulici a projektu tunelového komplexu Blanka 2

„Zastávky na Zenklově ulici nejsou dobře řešené, takže tam každé odpoledne vznikají zácpy, i když tam jedete tramvají, tak si postojíte,“ přiznává starosta Prahy 8 Ondřej Gros z ODS.

Ondřej Gros se stal starostou Prahy 8 už podruhé, v minulém volebním období se radnici podařilo vyřešit problém s chátrající budovou na Palmovce. Projekt Nová Palmovka převzal Magistrát hlavního města Prahy, který plánuje její dostavbu.

„Měla by tam do budoucna sídlit prestižní evropská vesmírná agentura,“ dodává starosta. K původnímu plánu, že by se sem přestěhovala radnice, tedy nedojde. „Tím, že jsme se toho zbavili směrem k hlavnímu městu, tak tam nová radnice nebude. My se budeme muset uskromnit a být v těch prostorách, kterých jsme dneska. Já myslím, že to přežijeme.“

Zenklova ulice po rekonstrukci

Dopravu v rekonstruované Zenklově ulici komplikují každý den kolony, které mají vliv i na městskou hromadnou dopravu, auta na několika místech blokují také tramvajový provoz.

„V roce 2023 mají skončit veškeré záruky na tuto rekonstrukci a my bychom rádi ve spolupráci s hlavním městem Prahou situaci řešili. Myslím, že by se na několika místech Zenklova ulice skutečně měla upravit tak, aby tramvaje měly přednost. To znamená, aby projížděly bez problémů.“

S auty pod zem

Pražský magistrát má také hotový projekt tunelového komplexu, kterému se říká Blanka 2. Auta by se tak dostala od mostu Barikádníků přes Libeň až do Strašnic.

„Ten tunel, jak je vidět i na Blance 1, samozřejmě dopravě pomůže. Výjezd u nás má být U Kříže, což se plánuje dlouhá léta. Považuji za nejdůležitější, že byť je to dražší řešení, tak to bude tunelové řešení, to je dneska v moderním městě asi potřeba,“ chválí Ondřej Gros.

Řeč byla také o novém bytovém komplexu u Invalidovny nebo o louce Žernosecká. Poslechněte si celý rozhovor.

Související