Suterén pražského činžáku se proměnil v pivovar. Vznikají tu piva pojmenovaná po zvířatech z vesmírného programu

8. listopad 2023 11:48

Když se řekne pivovar, nemusí vždy jít o velký průmyslový podnik. Po celé republice přibývá malých výrobců. Naše létající redaktorka Sabina Vosecká se vydala do pivovaru Lajka, který sídlí v suterénu činžovního domu na Letné.

„Těmto nádobám se říká varna, protože v ní probíhá celý prvotní krok v přípravě piva. Což je v podstatě vyvaření sladké šťávy ze sladu a potom její povaření s chmelem,“ ukazuje sládek Janek Kotecký.

Vzniká tedy takzvaná mladina. „To je hořkosladká tekutina, která se potom zchladí a převede se do kvasných kádí, přidají se k ní kvasinky, které postupně přetvoří cukry na alkohol a oxid uhličitý, který to pivo nasytí.“

V dalších nádobách pak pivo kvasí a později dozrává. V suterénu letenského činžáku vaří pivo převážně z bio surovin a nabídka je pestrá.

„Děláme spodně kvašenou desítku a dvanáctku a k nim piva hodně chmelená moderními ovocně-aromatickými chmely. Poslední pivo, které v podstatě bezvýpadkově máme celý rok, je taková velmi lehká osmička belgického střihu, která je dost neobvyklá. Nemáme moc často pivo silnější než třináct stupňů,“ vyjmenovává Janek Kotecký.

Piva pak nesou jména zvířat, která posloužila vesmírnému programu, a vzdávají jim tak hold. Na etiketách tak najdete třeba názvy Strelka, Bělka, Albina nebo Enos.

Kolik litrů piva tu ročně uvaří? Poslechněte si celou reportáž létající redaktorky Sabiny Vosecké.

Sládek Janek Kotecký
autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související