Syndrom vyhoření přišel ve vteřině. Tělo mi přestalo fungovat a už jsem se nezvedl, vypráví kadeřník Tomáš Arsov

25. červen 2023

Vlastní vyhlášený salon v Praze, mezi jeho klienty patří nejedna celebrita a i jeho tvář je z televizních obrazovek dobře známá. Jednoduché to ale v životě neměl – od narození se musel potýkat se zdravotními potížemi a není to tak dávno, kdy jeho tělo zatáhlo za záchrannou brzdu. O nemoci těla i duše se v pořadu Až na dřeň rozpovídal kadeřník Tomáš Arsov.

„Odmalička jsem chtěl pracovat s lidmi,“ vzpomíná kadeřník. Původně prý chtěl být ale zubařem nebo plastickým chirurgem a studoval zdravotnickou školu.

„Později mě intuice dovedla k tomu, že budu kadeřníkem. I když mě všichni zrazovali, tak jsem svůj vnitřní hlas poslechl. Nicméně zdravotnická škola mi hodně dala, především v přístupu ke klientům. Ostatně kadeřník je i trochu psycholog.“

Dětství s ortopedickou vadou

Jako dítě Tomáš Arsov hodně sportoval a tančil. Nezabránilo mu ani to, že se narodil s vrozenou ortopedickou vadou dolních končetin, s tzv. golfovou nohou.

Tomáš Arsov

„Hned po narození jsem musel mít nohy zasádrované. Během dospívání jsem absolvoval sedm operací. Zakazovali mi běhat, sportovat. Já ale nechtěl být omezován. Později mi jeden z lékařů řekl, že mi tanec vlastně zachránil nohy.“

Tomáš Arsov se před časem stal patronem organizace Achilleus, ta pomáhá lidem, kteří se podobně jako on s golfovou nohou potýkají. Na její podporu letos také uběhl maraton. „Chtěl jsem lidem ukázat, že i s takovou vrozenou vadou se dá normálně žít a něco dokázat.“

Když tělo vypoví službu

Během maratonu si prý skvěle pročistil hlavu, ta ho nedávno dost potrápila. Tomáš Arsov jel dlouhodobě na plný plyn, pracoval 15 hodin denně a diář měl doslova přeplněný. Jednu sobotu ale přišel ze schůzky a už se nezvedl z postele.

„Syndrom vyhoření přišel ve vteřině. Tlak v hlavě byl neskutečný, nemohl jsem s nikým mluvit, bolely mě moje vlastní myšlenky a všechno mě děsilo. Tělo mi prostě přestalo fungovat a neposlouchalo mě. Bylo mi všechno a nic. Musel jsem sám sebe poznat a pochopit, že potřebuji odbornou pomoc.

Tomáš Arsov

Co všechno mu v této době spouštělo panické ataky? Jak dlouho tento stav trval? Co mu nakonec pomohlo? Jaká je odvrácená tvář popularity a proč si nikdy nic nedělal z posměchu? Poslechněte si celý rozhovor.

Související