Tipy milovníka Chorvatska Pavla Kárného: Poznávejte i jiné věci než moře. Třeba Národní park Risnjak, ostrov Cres nebo Záhřeb

27. květen 2023

Tehdy ještě Jugoslávii začal navštěvovat jako kluk, jezdil pravidelně za tetou, která se sem provdala. Dnes v Chorvatsku napůl žije a poskytuje ubytování turistům. Nejen o tipech na zajímavá místa mluvil ve studiu Rádia Praha Pavel Kárný.

„Já jsem tam většinou od května do října. Přemýšlel jsem, že bych do Čech ani nejel, děti už mám velké, už bych ani nemusel. Ale já zase třeba hrozně rád běžkuji, takže to střídám,“ vysvětluje Pavel Kárný.

Pokud netrváte na koupání v moři, dá se podle něj jet do Chorvatska kdykoli, doporučil by ale přelom května a června.

„Kdy tam ještě není ta sezóna v plném proudu a hlavně máte dlouhé dny. Když tam někdo jede až v září, tak se už v pět hodin začíná stmívat a vyžene vás to z pláže. Je to ideální i na turistiku, že není takové horko.“

Největší a málo obydlený

Sám bydlí na ostrově Cres, který je spolu s ostrovem Krk největší v Chorvatsku. Užívá si tu především přírodu a turistiku.

Pavel Kárný

„Je tam jeden hotel a asi šest kempů a to je všechno. Spousta přírody, spousta turistiky, je tam třeba také rezervace vzácného supa bělohlavého. Celkově je ten ostrov málo zalidněný, má jen tři tisíce obyvatel,“ popisuje Pavel Kárný svůj druhý domov.

Národní park nebo rodiště Jaroslava Dietla

Většina turistů míří v Chorvatsku především k moři, což je podle něj škoda. „Mám to blízko do Rijeky a nad ní je národní park Risnjak. Nejvyšší hora má přes 1500 metrů nad mořem, byl jsem tam loni v srpnu a potkal jsem dva lidi. Přes hory vede dálnice, všichni tu profrčí k moři a přitom míjejí krásnou lokalitu. Kdysi se tady natáčela část filmu Vinnetou.“

Neprávem opomíjený prý zůstává Záhřeb, který Pavel Kárný doporučuje k návštěvě. „Já mu říkám malá Praha, protože tam v podstatě najdete všechno v malém. Máte tam náměstí s jejich hrdinou na koni jako našeho svatého Václava, malou lanovku na hrad jako u nás na Petřín, takovou úzkou uličku jako u nás je Zlatá ulička,“ vyjmenovává.

„Málokdo také ví, že se tu narodil známý scenárista Jaroslav Dietl. V Chorvatsku opravdu můžete poznávat i jiné věci než moře,“ dodává.

Proč je tolik oblíbená Makarská riviéra? Jaký byl začátek jeho objevování Chorvatska po revoluci? A proč už ho nelákají Plitvická jezera? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související