Tomáš Linka v Nočním proudu!

29. září 2015

Náhoda tomu chtěla, že přesně po týdnu byla první hodina středečně-čtvrtečního opět věnována domácí odnoži moderní cuntry music.

Zatímco minule přijal pozvání Miloše Skalky zpěvák, autor a kytarista Petr Kocman, tentokrát byl hostem noční rozhlasové diskotéky Tomáš Linka.

Zpěvák, textař a hráč na foukací harmoniku, který patří k nejvýznamnějším osobnostem zvoleného hudebního žánru. Spolutvůrce české country music totiž právě vydává - u příležitosti svých nadcházejících sedmdesátých narozenin - reprezentativní dvojalbum nazvané Tomáš Linka To nejlepší - 40 odstínů country.

Pražský rodák Tomáš Linka (*6. února 1946) se učil zpívat na Lidové škole umění v Ústí nad Labem a jeho zájem o blugrass se zanedlouho rozšířil na moderní country. V letech 1968 - 1970 byl členem skupiny White Stars, která dvakrát (v leterch 1968 a 1969) zvítězila na festivalu Porta. V letech 1970 až 1974 působil Tomáš Linka ve skupině Greenhorns (později Zelenáči), poté byl v letech 1974 až 1985 členem skupiny Fešáci. Nakonec si založil vlastní soubor Kanafs a v současné době vystupuje s doprovodnou skupinou Přímá linka.

Nahrávky z let 1970 až 2015, které uchovává kompilační dvojcédéčko, zachycují vývoj Tomáše Linky od kapely The White Stars přes Greenhorns, původní Fešáky, Cadillac a nové Fešáky až po současnou Přímou linku. Jinými slovy, od akustického westernu až po samozřejmou elektrifikaci, umožňující přechod od pistolnických příběhů ke stejně mužné, ale civilnější současné romantice.

Tomáš Linka CD

V bookletu dvojalba, plném vzpomínkových fotografií, připomíná oslavenec, že za téměř padesát let aktivní kariéry prošel různými stylovými proměnami, nicméně moderní americká country je to, co má nejraději. K převzatým písničkám od jeho oblíbenců Krise Kristoffersona, Johna Denvera či Eagles přibyla časem řada původních skladeb, často z pera kytaristy, kapelníka a producenta Antonína Kny.

Tomáš Linka je vedle Michala Tučného nejdůležitějším představitelem naší městské countryové scény, méně spjaté s trampským odkazem či americkými westernovými veterány. To mu umožňuje oslovit široké publikum, které má rádo silné melodie s příchutí rocku či popu. Linkovo zpívání je stylové, jeho harmonika nezaměnitelná a jako silná osobnost patří mezi čelné spolutvůrce zázraku české country posledního půlstoletí.

Poslechněte si.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.