Už po pár dnech low carb stravování cítíte změnu, říká jeho propagátorka Monika Dzingelová

15. duben 2023

Potřeba zhubnout ji dovedla k nízkosacharidovému stravování, vlastní několikaletá zkušenost a studium pak k tomu, že začala pomáhat s jídelníčkem i ostatním. O low carb stravování mluvila ve studiu Rádia Praha Monika Dzingelová.

Studovala gymnázium, zpěv, operní zpěv a herectví, ale osud ji nakonec zavál trochu jiným směrem a stala se překladatelkou. „Udělala jsem si úplně všechny jazykové zkoušky z angličtiny, co existují. Překládám knihy z angličtiny, to je moje vášeň i můj odpočinek a relax.“

Tím ale výčet aktivit Moniky Dzingelové zdaleka nekončí, spolu s manželem má společnost, která organizuje velké hudební události, koncerty, festivaly. Zároveň je vystudovaným funkčním trenérem a k tomu všemu si přidala i zdraví a výživu.

Méně sacharidů, více tuků a bílkovin

Je totiž spoluautorkou programu Hubnu jídlem založeném na nízkosacharidové stravě. Low carb je popisován jako dlouhodobě udržitelný styl stravování se sníženým příjmem sacharidů.

„Je to založené na kvalitních tucích, na kvalitních bílkovinách, což tedy zastupuje jakékoliv maso. A je to založené na zelenině a samozřejmě také vitamíny, minerály, které čerpáme tedy ze zeleniny a z ovoce, pouze z bobulovin. Ze stravy se vynechají veškeré sacharidy jak ve formě obilovin, rýže nebo luštěnin, tak rafinované tuky a průmyslově zpravované potraviny,“ vysvětluje.

Monika Dzingelová

Velkou změnu jídelníčku si sama vyzkoušela před pěti lety, kdy přešla na low carb stravování. „Potřebovala jsem shodit nějaká kila, takže jsem do toho šla na sto procent. A už po dvou dnech cítíte změnu, že se něco děje. Po třech dnech už prostě jede fičák a na té vlně se nesu doteď.“

Nízkosacharidová strava prý Monice Dzingelové nepomohla jen s hubnutím. „Jsem asi trošku workoholik, naplňuje a baví mě pracovat a za něčím si jít. Ale potřebujete k tomu tu energii. Z toho důvodu jsem se v tom i našla, protože mi to prostě dodává stabilní energii.“

Jak je to s low carb stravováním a mléčnými výrobky? Pro koho toto stravování není vhodné? Jak udržet tento styl stravování během dovolené nebo návštěv restaurací? A jaké je její nejoblíbenější jídlo? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související