V Praze chybí profesionální pečovatelé

V hlavním městě chybí pečovatelé. Je jich málo, přestože peníze na ně organizace mají. Řekla to ředitelka neziskové organizace Prosaz Iveta Pešková v pořadu K věci.

Problém je podle ní i v tom, že společnost práci pečovatele neakceptuje jako plnohodnotnou: „Tato práce je velmi málo placená a dnes, kdy je obecně nízká nezaměstnanost, je větší nabídka lukrativních zaměstnání. Navíc ve společnosti není tato práce vnímána jako hodnotná,“ vysvětluje Iveta Pešková, „přitom tito lidé jsou přínosem celé společnosti.“

Ten, kdo hledá pečovatelskou službu pro své blízké, by se měl zaměřit především na registr poskytovatelů sociálních služeb pražského magistrátu. V Praze je podle Ivety Peškové také hodně neregistrovaných firem, které v oblasti pečovatelství podnikají. U nich ale nelze ale se zárukou zjistit, zda nabízejí kvalitní služby.

„V době, kdy populace stárne, tyto služby velmi váznou. Ta situace je strašně špatná a potřebných lidí přibývá. Je to velký problém, není to systémově ošetřeno,“ říká Iveta Pešková.

Iveta Pešková, ředitelka neziskové organizace Prosaz
Spustit audio