Všechny moje písničky jsou dost osobní, přiznává hudebník James Harries. V Česku zůstal kvůli lásce

29. duben 2023

Pochází z anglického Manchesteru, už dlouho je ale usazen v Česku. Svůj čas dělí mezi vlastní tvorbu a skládání hudby pro filmy a seriály. James Harries přišel do studia Rádia Praha s čerstvým albem Hiraeth.

V České republice žije od devadesátých let a důvod je jednoduchý – láska. „Potkal jsem tady krásnou ženskou, zamiloval jsem se a zůstal tady. Kdyby byla Polka, tak jsem ve Varšavě a náš rozhovor bude v polštině,“ směje se.

Jeho poslední album odkazuje svým velšským názvem Hiraeth k touze po domově i nostalgii. Sám prý stesk po Anglii neprožívá. „Nemám domov jako pevný fixní bod, domov je rodina s dětmi. Cítím domov v Praze i v Anglii i jinde po světě, kde se cítím v pohodě a dobře.“

James Harries

James Harries považuje za úspěch, že se může živit hudbou a je vždy velmi potěšen, když se některý z jeho singlů dostane do playlistu rádií. „Recept na to, jak stvořit hit, podle mě není. Nejdu do studia kvůli tomu, abych si řekl, že dneska udělám hit. Ale vlastně všechny moje písničky jsou dost osobní.“

Jeho hudba ve filmech a seriálech

Bohaté zkušenosti má také se skládáním filmové hudby, v Česku to odstartoval snímek Snowboarďáci.

„Režiséra Karla Janáka jsem znal už z dřívějška a on mě doporučil. Miroslav Chyška, který dělal hudbu, mi pak zavolal. Přišel jsem do studia, všichni šli zrovna na oběd a než se vrátili, tak jsem napsal písničku,“ vzpomíná.

James Harries

Od té doby se mu začali tvůrci sami ozývat a o práci nemá nouzi. „Asi si pak někdo myslel, že jsem schopný napsat během oběda písničku,“ vtipkuje a zároveň přiznává, že práce na zakázku má svá specifika.

„Nemám tam úplně svobodu, je to velký kompromis všeho možného. Ale je to dobrá zkušenost, dobrý trénink i pro vlastní tvorbu. Plus je daný deadline. Když je to orchestrální hudba, tak třeba musíte napsat dvě až čtyři minuty denně.“

Jak vznikal videoklip k singlu Diamond Girl s Judit Pecháček? Jaké koncerty má před sebou? A úspěch které písně ho překvapil? Poslechněte si celý rozhovor.

Lenka Vahalová a James Harries
autoři: Lenka Vahalová ,

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.