Začátkem roku si dám dovolenou, abych se pak na muziku těšil, říká Dan Bárta. Startuje turné s kapelou Illustratosphere

Illustratosphere, Robert Balzar Trio a J.A.R. – tři hudební uskupení, se kterými uvidíte Dana Bártu na pódiu nejčastěji. Spolu s kapelou Illustratosphere vyráží teď v dubnu na turné. Ve studiu Rádia Praha mluvil nejen o koncertování, ale také o ekologii, vážkách a sociálních sítích.

První dvě desky, které Dan Bárta vydal s kapelou Illustratosphere, vycházejí v reedici. Na to navazuje i koncertní šňůra nazvaná Němá éra tour. „Podle jedné písničky z té první desky. Repertoár z naší poslední desky Kráska a zvířený prach doplníme těma starýma věcma.“ 

Turné zahrnuje kromě českých měst také tři slovenská a startuje i končí v Praze. Dan Bárta také vysvětlil, jak se zmíněné poslední album Kráska a zvířený prach pojí s jeho rodiči.

Na obalu té desky je našich svatební fotografie, kde se tatík tváří vyloženě mazaně. A máma tam má takový ten hezký, šťastný, naivní výraz.

„Napsal jsem o našich písničku záhy potom, co táta umřel. Máma je tam ta kráska a táta je tam ten zvířený prach. A vzhledem k tomu, jaký to byl chuligán, tak i kdyby to bylo bez toho prachu, jako zvíře by taky docela obstál,“ směje se.

Dan Bárta

Doba sociálních sítí a vydávání singlů

Na trend, kdy se vydávají singly, ne celá alba, prý ještě zvyklý není. „Dost často o tom mluvíme, ale obávám se, že se o tom budeme dohadovat tak dlouho, že možná bude lepší radši skládat a vydat potom celé album.“

Když něco žiju, tak to nesdílím na sociálních sítích. Když něco sdílím, tak to nežiju. Je to trošku trade-off model.

Jedinou sociální sítí, kterou Dan Bárta využívá, je Instagram. „Tak třeba jednou za měsíc tam něco dám. Mám tam 11,2K sledujících, to jde, ne? Já vlastně nevím, jaký je celostátní průměr mezi zpěváky,“ vtipkuje.

Za super věc ale považuje Spotify, zjednodušuje mu přístup k muzice. „Já to používám, když si to propojím se sluchátky anebo s autem, tak se opravdu spoustu věcí dozvím. A můžu vlastně pracovat, aniž bych s sebou musel nosit batoh cédéček.“

Začátkem roku je na vážkách

Hudební svět mění pravidelně za výlety do přírody. Jeho zájem o vážky postupně přerostl až ve studium oboru aplikovaná ekologie na Ostravské univerzitě. Vážky fotí, zkoumá a vyráží za nimi po celém světě.

„Pro mě to je vždycky tak, že si radši dám leden, únor delší dovolenou, abych se pak na tu muziku těšil a začínal každý rok pořád znova. Je to taková hygiena. Ale mě je v té muzice dobře skoro furt, hraju už s muzikanty, kteří to mají podobně.“

Lenka Vahalová a Dan Bárta

Podle čeho si vybírá projekty, na kterých spolupracuje? Jak by se podle něj měl člověk chovat, aby byl uctivý k planetě? Je pravda, že vážky se objevují tam, kde je čisté prostředí? A koho na Instagramu sleduje? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související