Z ordinace na koncert. I po vydání debutového alba zůstává zpěvák Marcell rozkročen mezi hudbou a medicínou

11. únor 2023

Vystudoval lékařskou fakultu, věnuje se skládání písní, hudební produkci a vydal svoji první desku. Jak zvládne Marcel Procházka alias Marcell skloubit život hudebníka a lékaře, to se teprve uvidí. Nejen o tom mluvil s Lenkou Vahalovou.

Debutové album Hovory domů vydal koncem roku 2022 a jeho název odkazuje k období, kdy často pendloval mezi Prahou a Londýnem. „Ta deska je o vztazích, o tom, že se vracím zpátky v češtině, byť jsem si to třeba čtyři roky nemyslel.“

K desce chystá také koncertní turné po klubech, vyzkoušel si ale i mnohem větší stage. Jako předskokana si ho pro koncerty v O2 areně vybrala kapela Mirai a Ben Cristovao.

„Pokaždé to bylo vyprodané a jako pro každého muzikanta je to pro mě splněný sen. Oba dva jsou moji kamarádi, dlouhodobě s nimi spolupracuji autorsky, producentsky a známe se. O to víc je to cennější, protože člověk tam přijde a cítí se jako doma.“

Hudba vs. medicína

Na gymnáziu hrál fotbal, ale už tehdy žil hudbou. „A Rush of Blood to the Head od Coldplay, to bylo album, který mi asi změnilo život, dneska už tak můžu říct. Poslouchal jsem ho pořád dokola,“ vzpomíná Marcell.

Marcell a jeho debutové album

O hudební kariéře nejdřív vůbec neuvažoval, místo toho vystudoval medicínu. I když nakonec hudba převážila, lékařského prostředí se vzdát nechce.

„Rozhodl jsem se k tomu aspoň částečně vrátit, protože mi to chybí. Myslím, že jeden z hlavních důvodů, proč jsem šel studovat medicínu, byl kontakt s pacienty.“

Lékař budu na celý život, nerad bych z toho vypadl úplně.

Během pandemie covidu pomáhal v Nemocnici Na Františku, pak měl chvíli pauzu a poslední půlrok se intenzivně věnoval vydání desky.

„Takže bych se rád začal aspoň dvakrát, třikrát týdně znovu objevovat v ordinaci. Nerad bych to všechno, co jsem se naučil, zapomněl. Medicína je hrozně progresivní obor a je potřeba v něm nějakým způsobem zůstat,“ plánuje.

Jak vznikla jeho spolupráce s Lucií Bílou? Proč si vybral umělecké jméno Marcell? A proč jeho první kapelu nechtěli nechat hrát ani na maturitním plese? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související