Zeleninová polévka s pohankou
Recept pro dnešní den je zeleninová polévka s pohankou.
Ingredience:
- Bílé zelí - ½ ks
- Mrkev - 2 ks
- Menší celer
- Pohanka - 1 hrneček
- Řasy kombu - 1 ks
- Sojová omáčka - 1 plž.
- Rýžové miso - 1 plž.
- Sekaná listová petrželka - 1 plž.
Příprava:
- Řasu kombu opláchneme a dáme do studené vody a pomalu vaříme asi 15 minut
- Poté hrnec stáhneme z ohně a necháme ještě dalších 15 minut stát
- Mrkev i celer si nakrájíme na výsečové trojúhelníky
- Vývar zcedíme a dáme do něj pomalu vařit všechnu nakrájenou zeleninu, dokud není měkká
- Pohanku propláchneme ve studené vodě a necháme ji chvíli namočenou
- Pak ji ve stejné vodě uvaříme doměkka
- Vařenou pohanku přidáme do polévky, provaříme a ochutíme sojovou omáčkou a misem (Miso už nevaříme)
- Před podáváním sypeme sekanou petrželkou
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.